Srnčí na víně
Ingredience
Celer řapíkatý |
100 g |
Cibule |
160 g |
Máslo čerstvé |
30 g |
Mrkev kořen |
220 g |
Olej slunečnicový |
40 ml |
Pepř černý mletý |
3 g |
Srnčí maso |
1.5 kg |
Sůl |
5 g |
Vývar z hovězích kostí |
300 ml |
Želé rybízové |
25 g |
Česnek |
1 stroužek |
Citronová kůra |
10 g |
Jalovec |
5 g |
Olej olivový |
40 ml |
Pepř černý celý |
5 g |
Petržel - nať |
10 g |
Pomerančová kůra |
10 g |
Tymián čerstvý |
10 g |
Víno červené |
300 ml |
-
Doba přípravy: 20 min
-
Doba vaření: 180 min
-
Počet porcí: 5 porcí
- Na marinádu smícháme víno, pomerančovou a citronovou kůru, kuličky jalovce, pepře, drcený česnek, tymián a petržel. Srnčí v marinádě
- obalíme a necháme je 2-3 dny v chladničce marinovat, občas maso obrátíme.
- Maso vyndáme z marinády a osušíme, marinádu přecedíme a uchováme.
- V hlubokém pekáči rozehřejeme máslo s olejem. Když začne máslo
- pěnit, přidáme srnčí a zprudka je 5 minut smažíme. Ze všech stran opečené maso z pekáče vyndáme.
- Pekáč dáme na mírnější oheň, přidáme do něj nakrájenou cibuli, mrkev a celer. Přikryjeme a velmi zvolna 10 minut smažíme. Na vrstvy zeleniny vložíme srnčí, přilijeme vývar, scezenou marinádu, podle chuti sůl, pepř a přivedeme k varu. Přikryjeme vrstvou nepropustného papíru, přes něj dáme pokličku a 2 1/2-3 hodiny podusíme v předehřáté troubě při 160°C, až maso změkne. Srnčí můžeme dusit i na sporáku.
- Maso vyjmeme a udržujeme teplé. Šťávu z pekáče přecedíme. Přidáme rybízové želé a povaříme, až je omáčka hladká. Srnčí nakrájíme na plátky, klademe na nahřáté talíře. Přelijeme omáčkou a servírujeme.