Srnčí na víně

Ingredience


Celer řapíkatý 100 g
Cibule 160 g
Máslo čerstvé 30 g
Mrkev kořen 220 g
Olej slunečnicový 40 ml
Pepř černý mletý 3 g
Srnčí maso 1.5 kg
Sůl 5 g
Vývar z hovězích kostí 300 ml
Želé rybízové 25 g
Česnek 1 stroužek
Citronová kůra 10 g
Jalovec 5 g
Olej olivový 40 ml
Pepř černý celý 5 g
Petržel - nať 10 g
Pomerančová kůra 10 g
Tymián čerstvý 10 g
Víno červené 300 ml
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Na marinádu smícháme víno, pomerančovou a citronovou kůru, kuličky jalovce, pepře, drcený česnek, tymián a petržel. Srnčí v marinádě
  2. obalíme a necháme je 2-3 dny v chladničce marinovat, občas maso obrátíme.
  3. Maso vyndáme z marinády a osušíme, marinádu přecedíme a uchováme.
  4. V hlubokém pekáči rozehřejeme máslo s olejem. Když začne máslo
  5. pěnit, přidáme srnčí a zprudka je 5 minut smažíme. Ze všech stran opečené maso z pekáče vyndáme.
  6. Pekáč dáme na mírnější oheň, přidáme do něj nakrájenou cibuli, mrkev a celer. Přikryjeme a velmi zvolna 10 minut smažíme. Na vrstvy zeleniny vložíme srnčí, přilijeme vývar, scezenou marinádu, podle chuti sůl, pepř a přivedeme k varu. Přikryjeme vrstvou nepropustného papíru, přes něj dáme pokličku a 2 1/2-3 hodiny podusíme v předehřáté troubě při 160°C, až maso změkne. Srnčí můžeme dusit i na sporáku.
  7. Maso vyjmeme a udržujeme teplé. Šťávu z pekáče přecedíme. Přidáme rybízové želé a povaříme, až je omáčka hladká. Srnčí nakrájíme na plátky, klademe na nahřáté talíře. Přelijeme omáčkou a servírujeme.