Rostbíf s vinnou šťávou

Ingredience


Cibule 150 g
Hovězí roštěnka níz. peč. 3.2 kg
Máslo čerstvé 60 g
Mouka pšeničná hladká 2 polévková lžíce
Pepř černý mletý 3 g
Sůl 5 g
Hovězí vývar základní 150 ml
Víno červené 150 ml
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Roštěnou osolíme, opepříme, potřeme máslem a poprášíme moukou. Pokud používáme teploměr, zapíchneme jej doprostřed masa. Přidáme rozčtvrcenou cibuli. Pečeme 20 minut v předehřáté troubě při 200°C.
  2. Maso potřeme vypečenou šťávou a ztlumíme oheň na 180°C .
  3. Často potíráme a pečeme dále podle chuti: krvavý rostbíf 1 1/2 hodiny, středně upečený 1 3/4 hodiny, propečený 2 hodiny. Můžeme se také řídit podle teploměru — teploty jsou 60°C, 70°C a 75°C.
  4. Rostbíf dáme na prkénko, zaryjeme fólií a necháme stát na teplém místě.
  5. Ze šťávy na pekáči sebereme přebytečný tuk. Pekáč postavíme na sporák, přilijeme víno a vývar a průběžně promícháváme a přivedeme k varu, aby se rozpustily všechny připečeniny. Potom ještě 5 minut zvolna vaříme, až má šťáva správnou hustotu.
  6. Šťávu ochutnáme, osolíme a opepříme a přecedíme ji do omáčníku.