Rostbíf s vinnou šťávou
Ingredience
Cibule |
150 g |
Hovězí roštěnka níz. peč. |
3.2 kg |
Máslo čerstvé |
60 g |
Mouka pšeničná hladká |
2 polévková lžíce |
Pepř černý mletý |
3 g |
Sůl |
5 g |
Hovězí vývar základní |
150 ml |
Víno červené |
150 ml |
-
Doba přípravy: 10 min
-
Doba vaření: 200 min
-
Počet porcí: 8 porcí
- Roštěnou osolíme, opepříme, potřeme máslem a poprášíme moukou. Pokud používáme teploměr, zapíchneme jej doprostřed masa. Přidáme rozčtvrcenou cibuli. Pečeme 20 minut v předehřáté troubě při 200°C.
- Maso potřeme vypečenou šťávou a ztlumíme oheň na 180°C .
- Často potíráme a pečeme dále podle chuti: krvavý rostbíf 1 1/2 hodiny, středně upečený 1 3/4 hodiny, propečený 2 hodiny. Můžeme se také řídit podle teploměru — teploty jsou 60°C, 70°C a 75°C.
- Rostbíf dáme na prkénko, zaryjeme fólií a necháme stát na teplém místě.
- Ze šťávy na pekáči sebereme přebytečný tuk. Pekáč postavíme na sporák, přilijeme víno a vývar a průběžně promícháváme a přivedeme k varu, aby se rozpustily všechny připečeniny. Potom ještě 5 minut zvolna vaříme, až má šťáva správnou hustotu.
- Šťávu ochutnáme, osolíme a opepříme a přecedíme ji do omáčníku.