Hovězí pečeně na zimní zelenině

Ingredience


Bobkový list 1 ks
Celer řapíkatý 100 g
Cibule 560 g
Hovězí kýta 1.2 kg
Mrkev kořen 200 g
Olej slunečnicový 2 polévková lžíce
Pepř černý mletý 3 g
Petržel - nať 50 g
Sůl 5 g
Tuřín 250 g
Tymián čerstvý 20 g
Víno bílé 150 ml
Voda pitná 150 ml
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. V pekáči rozpálíme olej. Přidáme maso a 10 minut je v oleji smažíme dohněda.
  2. Maso z pekáče vyndáme a dáme do něj kousky cibule, nakrájený tuřín, celer a kolečka mrkve. Zamícháme a za občasného míchání ji 5 minut za mírné teploty smažíme.
  3. Pokud používáme teploměr, zapíchneme jej doprostřed masa. Zeleninu shrneme k okrajům kastrolu, maso položíme doprostřed.
  4. Přidáme víno a odměřené množství vody, přidáme petržel, tymián, bobkový list, podle chuti sůl a pepř. Přivedeme k varu, potom zakryjeme těsnou poklicí a 2 1/2-3 hodiny podusíme v předehřáté troubě při 150°C, až maso změkne. Teploměr by měl ukazovat 75°C (propečené maso). Nejrychleji maso udusíme na sporáku.
  5. Maso přemístíme na vyhřátou mísu, přikryjeme a udržujeme teplé.
  6. Šťávu se zeleninou scedíme. Zeleninu dáme k masu. Je-li šťávy málo, necháme ji se zeleninou. Řídkou šťávu svaříme na hustotu typickou pro masovou šťávu. Dokořeníme ji a přecedíme do vyhřátého omáčníku. Maso pokrájíme na proužky a prohřejeme. Podáváme se zeleninou a masovou šťávou.