Hovězí pečeně na zimní zelenině
Ingredience
Bobkový list |
1 ks |
Celer řapíkatý |
100 g |
Cibule |
560 g |
Hovězí kýta |
1.2 kg |
Mrkev kořen |
200 g |
Olej slunečnicový |
2 polévková lžíce |
Pepř černý mletý |
3 g |
Petržel - nať |
50 g |
Sůl |
5 g |
Tuřín |
250 g |
Tymián čerstvý |
20 g |
Víno bílé |
150 ml |
Voda pitná |
150 ml |
-
Doba přípravy: 25 min
-
Doba vaření: 200 min
-
Počet porcí: 6 porcí
- V pekáči rozpálíme olej. Přidáme maso a 10 minut je v oleji smažíme dohněda.
- Maso z pekáče vyndáme a dáme do něj kousky cibule, nakrájený tuřín, celer a kolečka mrkve. Zamícháme a za občasného míchání ji 5 minut za mírné teploty smažíme.
- Pokud používáme teploměr, zapíchneme jej doprostřed masa. Zeleninu shrneme k okrajům kastrolu, maso položíme doprostřed.
- Přidáme víno a odměřené množství vody, přidáme petržel, tymián, bobkový list, podle chuti sůl a pepř. Přivedeme k varu, potom zakryjeme těsnou poklicí a 2 1/2-3 hodiny podusíme v předehřáté troubě při 150°C, až maso změkne. Teploměr by měl ukazovat 75°C (propečené maso). Nejrychleji maso udusíme na sporáku.
- Maso přemístíme na vyhřátou mísu, přikryjeme a udržujeme teplé.
- Šťávu se zeleninou scedíme. Zeleninu dáme k masu. Je-li šťávy málo, necháme ji se zeleninou. Řídkou šťávu svaříme na hustotu typickou pro masovou šťávu. Dokořeníme ji a přecedíme do vyhřátého omáčníku. Maso pokrájíme na proužky a prohřejeme. Podáváme se zeleninou a masovou šťávou.