Steak s béarnskou omáčkou

Ingredience


Hovězí svíčková 400 g
Máslo čerstvé 30 g
Pepř černý mletý 3 g
Sůl 5 g
Estragon 10 g
Máslo čerstvé 100 g
Ocet estragonový 4 polévková lžíce
Pepř černý mletý 1 špetka
Šalotka 30 g
Sůl 1 špetka
Vaječný žloutek slepičí 2 ks
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Na pánev nalijeme 4 polévkové lžíce estragonového octa, přidáme nadrobno nasekanou šalotku a 1 lžíci nasekaného estragonu. Povaříme, až zůstane asi třetina tekutiny. Necháme zchladnout. Do misky postavené v hrnci s vroucí vodou dáme 2 žloutky, přilijeme ochucený ocet a směs šleháme, až zhoustne a pění.
  2. Rozpustíme 100 g másla a postupně je do omáčky přiléváme, stále šleháme, až omáčka zhoustne. Dochutíme pepřem a solí.
  3. Svíčkovou příčně rozpůlíme. Poloviny osolíme, z jedné strany potřeme rozehřátým máslem a opepříme.
  4. Porce položíme omaštěnou stranou vzhůru 7 cm pod horký gril a 2 minuty je dohněda grilujeme. Potom je obrátíme, potřeme máslem, opepříme a dohněda grilujeme 2 minuty z druhé strany.
  5. Snížíme teplotu a grilujeme ještě 4-5 minut, mezitím jednou obrátíme a stále potíráme máslem. Hotové zakryjeme a necháme 5 minut stát. Maso nakrájíme na plátky a podáváme s béarnskou omáčkou.