Borůvkový kynutý koláč

Borůvkový kynutý koláč - obrázek

Ingredience


Borůvky 500 g
Cukr moučkový 180 g
Droždí 50 g
Máslo čerstvé 180 g
Mléko polotučné 250 ml
Mouka polohrubá 100 g
Mouka pšeničná hladká 300 g
Mouka pšeničná hrubá 200 g
Sůl 1 špetka
Tuk 30 g
Vaječný žloutek slepičí 1 ks
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Do vlažného mléka nasypeme rozdrobené droždí, špetku cukru a necháme v teple vzejít kvásek.
  2. Do mísy nasypeme obě mouky, špetku soli, 100 gramů cukru, 100 gramů velmi měkkého másla, žloutek, přilijeme mléko a kvásek. Vypracujeme těsto a necháme kynout.
  3. Plech vymažeme tukem a položíme na něj těsto, které roztáhneme po celé ploše. Posypeme ho rovnoměrně borůvkami a drobenkou. Tu připravíme smícháním 100 gramů polohrubé mouky, 80 gramů cukru a 80 gramů másla. Koláč necháme ještě chvíli kynout, pak jej vložíme do vyhřáté trouby a pečeme při střední teplotě 40 minut.
  4. Koláč vyjmeme, naporcujeme, necháme vychladnout a podáváme.