Borůvkový kynutý koláč
Ingredience
Borůvky |
500 g |
Cukr moučkový |
180 g |
Droždí |
50 g |
Máslo čerstvé |
180 g |
Mléko polotučné |
250 ml |
Mouka polohrubá |
100 g |
Mouka pšeničná hladká |
300 g |
Mouka pšeničná hrubá |
200 g |
Sůl |
1 špetka |
Tuk |
30 g |
Vaječný žloutek slepičí |
1 ks |
-
Doba přípravy: 60 min
-
Doba vaření: 40 min
-
Počet porcí: 6 porcí
- Do vlažného mléka nasypeme rozdrobené droždí, špetku cukru a necháme v teple vzejít kvásek.
- Do mísy nasypeme obě mouky, špetku soli, 100 gramů cukru, 100 gramů velmi měkkého másla, žloutek, přilijeme mléko a kvásek. Vypracujeme těsto a necháme kynout.
- Plech vymažeme tukem a položíme na něj těsto, které roztáhneme po celé ploše. Posypeme ho rovnoměrně borůvkami a drobenkou. Tu připravíme smícháním 100 gramů polohrubé mouky, 80 gramů cukru a 80 gramů másla. Koláč necháme ještě chvíli kynout, pak jej vložíme do vyhřáté trouby a pečeme při střední teplotě 40 minut.
- Koláč vyjmeme, naporcujeme, necháme vychladnout a podáváme.