Houbový křehký koláč
Ingredience
Houby sušené |
750 g |
Kerblík |
2 polévková lžíce |
Listové těsto |
500 g |
Máslo čerstvé |
2 polévková lžíce |
Pepř černý mletý |
1 kávová lžička |
Smetana 33% (šlehačka) |
4 polévková lžíce |
Sůl |
1 kávová lžička |
Vejce slepičí |
1 ks |
Víno bílé |
6 polévková lžíce |
-
Doba přípravy: 25 min
-
Doba vaření: 50 min
-
Počet porcí: 4 porce
- Listové těsto vyválíme do čtverce o straně 20 cm. Vyznačíme čtverce 2,5 cm od okraje těsta tak, že těsto prořízneme napůl. Na povrchu uděláme úhlopříčné vroubky. Poté dáme na plech, povrch potřeme rozšlehaným vejcem, dáme pozor, aby se vejce nedostalo do zářezů. Pečeme 35 minut v předehřáté troubě na 220 stupňů.
- Vyřízneme vnitřní čtverec. Odstraníme měkké těsto uvnitř, ale spodní vrstvu necháme neporušenou. Vrátíme i s čtvercem do trouby na 10 minut.
- Rozpustíme v pánvi máslo a osmahneme na něm pokrájené houby 3 minuty, přidáme víno a vaříme za občasného míchání 10 minut. Vmícháme kerblík, sůl, pepř a smetanu.
- Dutinu v těstě naplníme, přikryjeme čtvercem z těsta a ihned podáváme.