Houbový křehký koláč

Ingredience


Houby sušené 750 g
Kerblík 2 polévková lžíce
Listové těsto 500 g
Máslo čerstvé 2 polévková lžíce
Pepř černý mletý 1 kávová lžička
Smetana 33% (šlehačka) 4 polévková lžíce
Sůl 1 kávová lžička
Vejce slepičí 1 ks
Víno bílé 6 polévková lžíce
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Listové těsto vyválíme do čtverce o straně 20 cm. Vyznačíme čtverce 2,5 cm od okraje těsta tak, že těsto prořízneme napůl. Na povrchu uděláme úhlopříčné vroubky. Poté dáme na plech, povrch potřeme rozšlehaným vejcem, dáme pozor, aby se vejce nedostalo do zářezů. Pečeme 35 minut v předehřáté troubě na 220 stupňů.
  2. Vyřízneme vnitřní čtverec. Odstraníme měkké těsto uvnitř, ale spodní vrstvu necháme neporušenou. Vrátíme i s čtvercem do trouby na 10 minut.
  3. Rozpustíme v pánvi máslo a osmahneme na něm pokrájené houby 3 minuty, přidáme víno a vaříme za občasného míchání 10 minut. Vmícháme kerblík, sůl, pepř a smetanu.
  4. Dutinu v těstě naplníme, přikryjeme čtvercem z těsta a ihned podáváme.