Sladké mandlové rohlíky

Ingredience


Citronová kůra 15 g
Cukr krupice 1 špetka
Cukr moučkový 50 g
Droždí 50 g
Mandle 60 g
Máslo čerstvé 230 g
Mléko polotučné 250 ml
Mouka pšeničná hrubá 500 g
Rum 20 ml
Sůl 1 špetka
Tuk 30 g
Vaječný žloutek slepičí 2 ks
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Do hrnku nalijeme 50 ml vlažného mléka, přidáme rozdrobené droždí, špetku cukru a necháme na teplém místě vzejít kvásek.
  2. V míse promícháme mouku s moučkovým cukrem, přidáme žloutky, 150 gramů změklého másla, špetku soli, rum, citronovou kůru a přilijeme kvásek. Vypracujeme těsto, které necháme vykynout v teple.
  3. Těsto vyválíme na slabší plát, ze kterého vykrajujeme trojúhelníky, ty potřeme zbylým rozpuštěným máslem, posypeme drcenými mandlemi, zavineme do tvaru rohlíků a necháme ještě chvilku kynout.
  4. Plech vymažeme tukem, vyskládáme na něj rohlíky, pomažeme je zbylým máslem, posypeme zbylými drcenými mandlemi a dáme péct.
  5. Pečeme ve vyhřáté troubě při střední teplotě asi 40 minut.
  6. Rohlíky necháme vychladnout a podáváme třeba k snídani.