Sladké mandlové rohlíky
Ingredience
Citronová kůra |
15 g |
Cukr krupice |
1 špetka |
Cukr moučkový |
50 g |
Droždí |
50 g |
Mandle |
60 g |
Máslo čerstvé |
230 g |
Mléko polotučné |
250 ml |
Mouka pšeničná hrubá |
500 g |
Rum |
20 ml |
Sůl |
1 špetka |
Tuk |
30 g |
Vaječný žloutek slepičí |
2 ks |
-
Doba přípravy: 30 min
-
Doba vaření: 40 min
-
Počet porcí: 8 porcí
- Do hrnku nalijeme 50 ml vlažného mléka, přidáme rozdrobené droždí, špetku cukru a necháme na teplém místě vzejít kvásek.
- V míse promícháme mouku s moučkovým cukrem, přidáme žloutky, 150 gramů změklého másla, špetku soli, rum, citronovou kůru a přilijeme kvásek. Vypracujeme těsto, které necháme vykynout v teple.
- Těsto vyválíme na slabší plát, ze kterého vykrajujeme trojúhelníky, ty potřeme zbylým rozpuštěným máslem, posypeme drcenými mandlemi, zavineme do tvaru rohlíků a necháme ještě chvilku kynout.
- Plech vymažeme tukem, vyskládáme na něj rohlíky, pomažeme je zbylým máslem, posypeme zbylými drcenými mandlemi a dáme péct.
- Pečeme ve vyhřáté troubě při střední teplotě asi 40 minut.
- Rohlíky necháme vychladnout a podáváme třeba k snídani.