Placky s mákem a povidly
Ingredience
Cukr krupice |
1 špetka |
Cukr moučkový |
50 g |
Cukr práškový s vanilkovou příchutí |
40 g |
Droždí |
30 g |
Mák mletý |
70 g |
Máslo čerstvé |
160 g |
Mléko polotučné |
300 ml |
Mouka polohrubá |
600 g |
Povidla švestková |
200 g |
Sůl |
1 špetka |
Vejce slepičí |
1 ks |
Voda pitná |
50 ml |
-
Doba přípravy: 25 min
-
Doba vaření: 15 min
-
Počet porcí: 8 porcí
- Do hrnku nalijeme 100 ml vlažného mléka, přidáme rozdrobené droždí, špetku krupicového cukru a necháme na teplém místě vzejít.
- V míse promícháme mouku s moučkovým cukrem, přidáme 10 gramů změklého másla, vejce, špetku soli, zalijeme zbytkem mléka a vypracujeme těsto. Necháme v teple vykynout.
- Těsto vyválíme na slabší plát, ze kterého vykrajujeme menší placky. Necháme je kynout ještě pár minut. V pánvi rozehřejeme zbylé máslo a placky na něm smažíme z obou stran dozlatova.
- Povidla naředíme vodou, mletý mák smícháme s vanilkovým cukrem. Placky pomažeme zředěnými povidly a posypeme mákem s cukrem. Rozdělíme je na talířky a podáváme.