Placky s mákem a povidly

Ingredience


Cukr krupice 1 špetka
Cukr moučkový 50 g
Cukr práškový s vanilkovou příchutí 40 g
Droždí 30 g
Mák mletý 70 g
Máslo čerstvé 160 g
Mléko polotučné 300 ml
Mouka polohrubá 600 g
Povidla švestková 200 g
Sůl 1 špetka
Vejce slepičí 1 ks
Voda pitná 50 ml
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Do hrnku nalijeme 100 ml vlažného mléka, přidáme rozdrobené droždí, špetku krupicového cukru a necháme na teplém místě vzejít.
  2. V míse promícháme mouku s moučkovým cukrem, přidáme 10 gramů změklého másla, vejce, špetku soli, zalijeme zbytkem mléka a vypracujeme těsto. Necháme v teple vykynout.
  3. Těsto vyválíme na slabší plát, ze kterého vykrajujeme menší placky. Necháme je kynout ještě pár minut. V pánvi rozehřejeme zbylé máslo a placky na něm smažíme z obou stran dozlatova.
  4. Povidla naředíme vodou, mletý mák smícháme s vanilkovým cukrem. Placky pomažeme zředěnými povidly a posypeme mákem s cukrem. Rozdělíme je na talířky a podáváme.