Noky z bramborového těsta kynuté
Ingredience
Brambory vařené |
500 g |
Cukr moučkový |
30 g |
Cukr práškový s vanilkovou příchutí |
100 g |
Droždí |
30 g |
Máslo čerstvé |
30 g |
Med včelí |
240 g |
Mléko polotučné |
350 ml |
Mouka pšeničná hrubá |
250 g |
Tuk |
25 g |
Vejce slepičí |
1 ks |
-
Doba přípravy: 25 min
-
Doba vaření: 35 min
-
Počet porcí: 8 porcí
- V míse promícháme mouku s cukrem, přisypeme rozdrobené droždí, přidáme vejce, změklé máslo, rozmačkané vařené brambory a zalijeme 150 ml vlažného mléka. Vypracujeme těsto, které necháme na teplém místě nakynout. Těsto prohněteme a odtrháváme z něj stejně velké kousky, z nich uválíme podlouhlé noky.
- Plech vymažeme tukem a noky na něj vyskládáme. Pečeme ve vyhřáté troubě při střední teplotě asi 30 minut. Nyní je polijeme zbylým mlékem, posypeme vanilkovým cukrem a ještě krátce zapečeme.
- Noky rozdělíme na talířky a doplníme medem.