Noky z bramborového těsta kynuté

Ingredience


Brambory vařené 500 g
Cukr moučkový 30 g
Cukr práškový s vanilkovou příchutí 100 g
Droždí 30 g
Máslo čerstvé 30 g
Med včelí 240 g
Mléko polotučné 350 ml
Mouka pšeničná hrubá 250 g
Tuk 25 g
Vejce slepičí 1 ks
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. V míse promícháme mouku s cukrem, přisypeme rozdrobené droždí, přidáme vejce, změklé máslo, rozmačkané vařené brambory a zalijeme 150 ml vlažného mléka. Vypracujeme těsto, které necháme na teplém místě nakynout. Těsto prohněteme a odtrháváme z něj stejně velké kousky, z nich uválíme podlouhlé noky.
  2. Plech vymažeme tukem a noky na něj vyskládáme. Pečeme ve vyhřáté troubě při střední teplotě asi 30 minut. Nyní je polijeme zbylým mlékem, posypeme vanilkovým cukrem a ještě krátce zapečeme.
  3. Noky rozdělíme na talířky a doplníme medem.