Kynutý citronový dort s mandlemi
Ingredience
Citronová kůra |
30 g |
Cukr moučkový |
100 g |
Droždí |
50 g |
Mandle |
40 g |
Máslo čerstvé |
120 g |
Mléko polotučné |
200 g |
Mouka polohrubá |
500 g |
Mouka pšeničná hrubá |
25 g |
Pomerančová kůra |
20 g |
Šlehačka ve spreji |
150 g |
Sůl |
1 špetka |
Tuk |
20 g |
Vaječný žloutek slepičí |
2 ks |
Vejce slepičí |
1 ks |
-
Doba přípravy: 20 min
-
Doba vaření: 50 min
-
Počet porcí: 8 porcí
- Do mísy nasypeme polohrubou mouku, přidáme rozdrobené droždí, cukr, máslo, žloutky, strouhanou citronovou a pomerančovou kůru, špetku soli, zalijeme mlékem a vypracujeme těsto, které necháme vykynout. Občas prohněteme, aby unikly bubliny.
- Formu na dorty vymažeme tukem, vysypeme hrubou moukou a vložíme do ní těsto. Povrch těsta potřeme rozkvedlaným vejcem, posypeme drcenými mandlemi a vložíme do vyhřáté trouby. Pečeme při střední teplotě asi 50 minut.
- Dort vyklopíme, necháme vychladnout, naporcujeme, ozdobíme šlehačkou a podáváme.