Kynutý citronový dort s mandlemi

Ingredience


Citronová kůra 30 g
Cukr moučkový 100 g
Droždí 50 g
Mandle 40 g
Máslo čerstvé 120 g
Mléko polotučné 200 g
Mouka polohrubá 500 g
Mouka pšeničná hrubá 25 g
Pomerančová kůra 20 g
Šlehačka ve spreji 150 g
Sůl 1 špetka
Tuk 20 g
Vaječný žloutek slepičí 2 ks
Vejce slepičí 1 ks
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Do mísy nasypeme polohrubou mouku, přidáme rozdrobené droždí, cukr, máslo, žloutky, strouhanou citronovou a pomerančovou kůru, špetku soli, zalijeme mlékem a vypracujeme těsto, které necháme vykynout. Občas prohněteme, aby unikly bubliny.
  2. Formu na dorty vymažeme tukem, vysypeme hrubou moukou a vložíme do ní těsto. Povrch těsta potřeme rozkvedlaným vejcem, posypeme drcenými mandlemi a vložíme do vyhřáté trouby. Pečeme při střední teplotě asi 50 minut.
  3. Dort vyklopíme, necháme vychladnout, naporcujeme, ozdobíme šlehačkou a podáváme.