Burgundská hovězí kýta

Ingredience


Bobkový list 1 ks
Česnek 1 stroužek
Hovězí kýta 1 kg
Hovězí vývar základní 150 ml
Mouka pšeničná hladká 30 g
Olej slunečnicový 2 polévková lžíce
Pepř černý mletý 3 g
Petržel - nať 40 g
Šalotka 240 g
Slanina vepřová 250 g
Sůl 5 g
Tymián čerstvý 20 g
Víno burgundské 300 ml
Žampiony čerstvé 250 g
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. V hlubokém pekáči rozehřejeme olej, po částech přidáváme na kostky nakrájené maso a dohněda je smažíme. Děrovanou naběračkou je vyjmeme.
  2. Do pekáče dáme kostičky slaniny a vyškvaříme ji. Pak k ní přidáme šalotku a osmažíme ji dozlatova. Děrovanou naběračkou ji z tuku vyjmeme a dáme k masu.
  3. Do pekáče vsypeme mouku, zamícháme a asi 2 minuty ji smažíme. Postupně přidáme vývar a za stálého míchání vaříme, až omáčka zhoustne.
  4. Do pekáče vrátíme maso a slaninu, přidáme nakrájenou petrželovou nať, tymián, bobkový list, sůl a pepř. Přilijeme víno, přikryjeme a jednu a půl hodiny podusíme v předehřáté troubě při 160°C.
  5. Do pekáče dáme šalotky, přidáme celé drobné žampiony a 1 hodinu podusíme, až maso změkne.
  6. Odstraníme petržel, tymián a bobkový list. Omáčku ochutnáme, přisolíme, připepříme a pokrm podáváme.