Burgundská hovězí kýta
Ingredience
Bobkový list |
1 ks |
Česnek |
1 stroužek |
Hovězí kýta |
1 kg |
Hovězí vývar základní |
150 ml |
Mouka pšeničná hladká |
30 g |
Olej slunečnicový |
2 polévková lžíce |
Pepř černý mletý |
3 g |
Petržel - nať |
40 g |
Šalotka |
240 g |
Slanina vepřová |
250 g |
Sůl |
5 g |
Tymián čerstvý |
20 g |
Víno burgundské |
300 ml |
Žampiony čerstvé |
250 g |
-
Doba přípravy: 15 min
-
Doba vaření: 170 min
-
Počet porcí: 5 porcí
- V hlubokém pekáči rozehřejeme olej, po částech přidáváme na kostky nakrájené maso a dohněda je smažíme. Děrovanou naběračkou je vyjmeme.
- Do pekáče dáme kostičky slaniny a vyškvaříme ji. Pak k ní přidáme šalotku a osmažíme ji dozlatova. Děrovanou naběračkou ji z tuku vyjmeme a dáme k masu.
- Do pekáče vsypeme mouku, zamícháme a asi 2 minuty ji smažíme. Postupně přidáme vývar a za stálého míchání vaříme, až omáčka zhoustne.
- Do pekáče vrátíme maso a slaninu, přidáme nakrájenou petrželovou nať, tymián, bobkový list, sůl a pepř. Přilijeme víno, přikryjeme a jednu a půl hodiny podusíme v předehřáté troubě při 160°C.
- Do pekáče dáme šalotky, přidáme celé drobné žampiony a 1 hodinu podusíme, až maso změkne.
- Odstraníme petržel, tymián a bobkový list. Omáčku ochutnáme, přisolíme, připepříme a pokrm podáváme.