Hovězí kýta na černém pivu

Ingredience


Bobkový list 1 ks
Česnek 1 stroužek
Cibule 350 g
Cukr krupice 2 kávová lžička
Hovězí kýta 1 kg
Hovězí vývar základní 150 ml
Mouka pšeničná hladká 1 polévková lžíce
Ocet vinný červený 1 polévková lžíce
Olej slunečnicový 2 polévková lžíce
Pepř černý mletý 3 g
Petržel - nať 30 g
Pivo tmavé 10% 3,7% obj. 500 ml
Sůl 5 g
Tymián čerstvý 10 g
Bageta 80 g
Hořčice 50 g
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. V hlubokém pekáči rozehřejeme olej, po částech přidáváme kostky hovězího masa a zprudka je několik minut dohněda smažíme. Děrovanou naběračkou je vyjmeme. Pekáč odstavíme na mírnější oheň, přidáme kolečka cibule, drcený česnek a cukr. Průběžně promícháváme a směs několik minut smažíme.
  2. Přisypeme mouku, mícháme a 1 minutu ji necháme osmažit. Přilijeme pivo a vývar a za stálého míchání vaříme, až omáčka zhoustne.
  3. Do pekáče vrátíme maso, přilijeme ocet, přidáme snítky petržele a tymiánu (trochu si necháme stranou), bobkový list, podle chuti sůl a pepř. Podusíme dvě a půl hodiny v předehřáté troubě při 150 °C, až maso změkne. Odstraníme petržel, tymián a bobkový list.
  4. Teplotu v troubě zvýšíme na 190 °C a připravíme krutony. Bagetu nakrájíme na plátky a potřeme hořčicí. Krutony vložíme do pekáče.
  5. Pekáč dáme asi na 10 minut do trouby, aby krutony byly křupavé. Ozdobíme čerstvým tymiánem. Podáváme spolu s hovězí kýtou.