Hovězí kýta na černém pivu
Ingredience
Bobkový list |
1 ks |
Česnek |
1 stroužek |
Cibule |
350 g |
Cukr krupice |
2 kávová lžička |
Hovězí kýta |
1 kg |
Hovězí vývar základní |
150 ml |
Mouka pšeničná hladká |
1 polévková lžíce |
Ocet vinný červený |
1 polévková lžíce |
Olej slunečnicový |
2 polévková lžíce |
Pepř černý mletý |
3 g |
Petržel - nať |
30 g |
Pivo tmavé 10% 3,7% obj. |
500 ml |
Sůl |
5 g |
Tymián čerstvý |
10 g |
Bageta |
80 g |
Hořčice |
50 g |
-
Doba přípravy: 15 min
-
Doba vaření: 200 min
-
Počet porcí: 5 porcí
- V hlubokém pekáči rozehřejeme olej, po částech přidáváme kostky hovězího masa a zprudka je několik minut dohněda smažíme. Děrovanou naběračkou je vyjmeme. Pekáč odstavíme na mírnější oheň, přidáme kolečka cibule, drcený česnek a cukr. Průběžně promícháváme a směs několik minut smažíme.
- Přisypeme mouku, mícháme a 1 minutu ji necháme osmažit. Přilijeme pivo a vývar a za stálého míchání vaříme, až omáčka zhoustne.
- Do pekáče vrátíme maso, přilijeme ocet, přidáme snítky petržele a tymiánu (trochu si necháme stranou), bobkový list, podle chuti sůl a pepř. Podusíme dvě a půl hodiny v předehřáté troubě při 150 °C, až maso změkne. Odstraníme petržel, tymián a bobkový list.
- Teplotu v troubě zvýšíme na 190 °C a připravíme krutony. Bagetu nakrájíme na plátky a potřeme hořčicí. Krutony vložíme do pekáče.
- Pekáč dáme asi na 10 minut do trouby, aby krutony byly křupavé. Ozdobíme čerstvým tymiánem. Podáváme spolu s hovězí kýtou.