Grilovaný chřest se smetanovou bramborovou omáčkou
Ingredience
Chřest zelený |
20 ks |
Estragon |
2 polévková lžíce |
Máslo čerstvé |
1 polévková lžíce |
Olej olivový |
5 polévková lžíce |
Pepř bílý |
1 špetka |
Sůl |
1 špetka |
Voda pitná |
1 l |
Brambory |
500 g |
Cibulka jarní |
2 ks |
Máslo čerstvé |
1 polévková lžíce |
Mléko polotučné |
4 polévková lžíce |
Pepř bílý |
1 špetka |
Smetana 33% (šlehačka) |
150 ml |
Sůl |
1 špetka |
Voda pitná |
1 l |
-
Doba přípravy: 20 min
-
Doba vaření: 40 min
-
Počet porcí: 4 porce
- Brambory oloupeme a dáme vařit do osolené vody. Do horkého oleje dáme vylouhovat čerstvé větvičky estragonu. Jarní cibulku nasekáme najemno. Chřest oloupeme a dáme vařit na dvě minuty do vroucí, osolené vody. Po dvou minutách vařený chřest rychle vybereme a dáme zchladit do studené vody s ledem, aby si chřest zachoval jasnou barvu. Těsně před grilováním necháme chřest krátce okapat, posypeme pepřem a solí a ihned na rozpáleném roštu grilujeme. Chřest při grilování jedenkrát obrátíme a potřeme máslem. Chřest je hotový, když jsou na něm obtisklé tmavé mřížky z grilu. Servírujeme teplé tak, že na na rozhřáté talíře rozdělíme bramborovou omáčku, na kterou rozdělíme grilované výhonky chřestu – asi 6 výhonků na 1 porci – a chřest pokapeme několika kapkami estragonového oleje.
- Smetanová bramborová omáčka: brambory rozmačkáme na kaši. Jemně nasekanou cibulku necháme v pánvi na másle zesklovatět a změknout. Vmícháme ji do rozmačkaných brambor, do kterých ještě zapracujeme smetanu a mléko tak, aby vznikla řídká kaše. Osolíme a opepříme.