Hanácký vepřový vrabec
Ingredience
Česnek |
30 g |
Cibule |
200 g |
Kmín celý |
0.5 g |
Majoránka |
0.5 g |
Mouka pšeničná hladká T 650 |
20 g |
Pepř černý mletý |
1 g |
Sůl |
30 g |
Tuk |
100 g |
Vepřová plec |
750 g |
Vepřový bok |
375 g |
Voda pitná |
500 ml |
-
Doba přípravy: 25 min
-
Doba vaření: 90 min
-
Počet porcí: 10 porcí
- Vepřovou plec opláchneme a nakrájíme z ní přes vlákno plátky. Mírně je naklepeme, osolíme, opepříme, potřeme rozetřeným česnekem a posypeme drcenou majoránkou.
- Vepřový bůček opláchneme, zbavíme kostí a kůže a nakrájíme jej na malé kousky, které klademe do středu připravených plátků. Potom plátky zavineme a převážeme režnou nití nebo upevníme párátkem. Vrabce na povrchu osolíme, naskládáme je do tukem vymazaného pekáče a opečeme.
- Přidáme nakrájenou cibuli, kmín, podlijeme vodou a za občasného přelévání upečeme doměkka.
- Měkké vrabce přendáme do čisté nádoby a odstraníme z nich párátka nebo nitě.
- Vydusíme šťávu na tuk, zaprášíme prosátou moukou, osmahneme, zalijeme vlažnou vodou a rozmícháme. Dobře provaříme a přisolíme.
- Nakonec šťávu přecedíme přes hustý cedník na zpět na vrabce a krátce podusíme.