Hanácký vepřový vrabec

Ingredience


Česnek 30 g
Cibule 200 g
Kmín celý 0.5 g
Majoránka 0.5 g
Mouka pšeničná hladká T 650 20 g
Pepř černý mletý 1 g
Sůl 30 g
Tuk 100 g
Vepřová plec 750 g
Vepřový bok 375 g
Voda pitná 500 ml
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Vepřovou plec opláchneme a nakrájíme z ní přes vlákno plátky. Mírně je naklepeme, osolíme, opepříme, potřeme rozetřeným česnekem a posypeme drcenou majoránkou.
  2. Vepřový bůček opláchneme, zbavíme kostí a kůže a nakrájíme jej na malé kousky, které klademe do středu připravených plátků. Potom plátky zavineme a převážeme režnou nití nebo upevníme párátkem. Vrabce na povrchu osolíme, naskládáme je do tukem vymazaného pekáče a opečeme.
  3. Přidáme nakrájenou cibuli, kmín, podlijeme vodou a za občasného přelévání upečeme doměkka.
  4. Měkké vrabce přendáme do čisté nádoby a odstraníme z nich párátka nebo nitě.
  5. Vydusíme šťávu na tuk, zaprášíme prosátou moukou, osmahneme, zalijeme vlažnou vodou a rozmícháme. Dobře provaříme a přisolíme.
  6. Nakonec šťávu přecedíme přes hustý cedník na zpět na vrabce a krátce podusíme.