Koláč s hovězím masem a ledvinkami

Ingredience


Cibule 180 g
Hovězí ledviny 250 g
Hovězí maso zadní 750 g
Hovězí vývar základní 300 ml
Mouka pšeničná hladká 30 g
Olej slunečnicový 2 polévková lžíce
Pepř černý mletý 3 g
Sůl 5 g
Vejce slepičí 1 ks
Worcester (worcesterská omáčka) 5 ml
Žampiony čerstvé 250 g
Máslo čerstvé 125 g
Mouka pšeničná hladká 250 g
Sůl 5 g
Voda pitná 3 polévková lžíce
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Rozehřejeme olej, přidáme nasekanou cibuli a za občasného míchání ji několik minut smažíme. Přidáme kostky hovězího masa, ledvinky a smažíme. Přilijeme vývar, worcesterskou omáčku, osolíme, opepříme, průběžně promícháváme a podusíme.
  2. Přidáme nakrájené žampiony a podusíme ještě asi 15 minut. Maso s ledvinkami musí být v husté omáčce. Pokrm dokořeníme a necháme vychladnout.
  3. Těsto: k mouce přidáme sůl, máslo a prsty je v mouce rozdrobíme, až směs připomíná jemnou strouhanku. Přilijeme vodu a vařečkou smícháme těsto, které drží pohromadě.
  4. Na pomoučněném vále těsto rozválíme na tvar o 2,5 cm větší, než je mísa, ve které budeme koláč péci. Mísu na těsto postavíme dnem vzhůru a těsto okrojíme. Okraj mísy navlhčíme vodou a přimáčkneme na něj proužek těsta vytvořený z odkrojků.
  5. Zapékací mísu naplníme masovou směsí.
  6. Obložený okraj mírně navlhčíme a koláč uzavřeme připraveným těstem. Okraje přitlačíme a vidličkou do nich uděláme vroubky. Uděláme do těsta otvor, aby mohla unikat pára. Na koláč přitiskneme ozdoby z těsta, zespodu potřené rozšlehaným vejcem.
  7. Celý povrch těsta potřeme rozšlehaným vejcem a koláč pečeme 25-30 minut v předehřáté troubě při 200 °C. Těsto má být křupavé a dozlatova upečené. Servírujeme.