Koláč s hovězím masem a ledvinkami
Ingredience
Cibule |
180 g |
Hovězí ledviny |
250 g |
Hovězí maso zadní |
750 g |
Hovězí vývar základní |
300 ml |
Mouka pšeničná hladká |
30 g |
Olej slunečnicový |
2 polévková lžíce |
Pepř černý mletý |
3 g |
Sůl |
5 g |
Vejce slepičí |
1 ks |
Worcester (worcesterská omáčka) |
5 ml |
Žampiony čerstvé |
250 g |
Máslo čerstvé |
125 g |
Mouka pšeničná hladká |
250 g |
Sůl |
5 g |
Voda pitná |
3 polévková lžíce |
-
Doba přípravy: 30 min
-
Doba vaření: 90 min
-
Počet porcí: 5 porcí
- Rozehřejeme olej, přidáme nasekanou cibuli a za občasného míchání ji několik minut smažíme. Přidáme kostky hovězího masa, ledvinky a smažíme. Přilijeme vývar, worcesterskou omáčku, osolíme, opepříme, průběžně promícháváme a podusíme.
- Přidáme nakrájené žampiony a podusíme ještě asi 15 minut. Maso s ledvinkami musí být v husté omáčce. Pokrm dokořeníme a necháme vychladnout.
- Těsto: k mouce přidáme sůl, máslo a prsty je v mouce rozdrobíme, až směs připomíná jemnou strouhanku. Přilijeme vodu a vařečkou smícháme těsto, které drží pohromadě.
- Na pomoučněném vále těsto rozválíme na tvar o 2,5 cm větší, než je mísa, ve které budeme koláč péci. Mísu na těsto postavíme dnem vzhůru a těsto okrojíme. Okraj mísy navlhčíme vodou a přimáčkneme na něj proužek těsta vytvořený z odkrojků.
- Zapékací mísu naplníme masovou směsí.
- Obložený okraj mírně navlhčíme a koláč uzavřeme připraveným těstem. Okraje přitlačíme a vidličkou do nich uděláme vroubky. Uděláme do těsta otvor, aby mohla unikat pára. Na koláč přitiskneme ozdoby z těsta, zespodu potřené rozšlehaným vejcem.
- Celý povrch těsta potřeme rozšlehaným vejcem a koláč pečeme 25-30 minut v předehřáté troubě při 200 °C. Těsto má být křupavé a dozlatova upečené. Servírujeme.