Milánský koláč
Ingredience
Listové těsto |
500 g |
Máslo čerstvé |
60 g |
Česnek |
1 stroužek |
Cukr krupice |
1 kávová lžička |
Hovězí maso mleté |
1 kg |
Máslo čerstvé |
30 g |
Mouka pšeničná hladká |
1 polévková lžíce |
Passata (drcená rajčata) |
400 g |
Pepř černý mletý |
3 g |
Protlak rajčatový |
1 polévková lžíce |
Sůl |
5 g |
Pepř černý mletý |
1 špetka |
Špenát listový čerstvý |
600 g |
Sůl |
1 špetka |
Sýr Čedar |
100 g |
Sýr Gruyére |
100 g |
Sýr smetanový 65% |
100 g |
Vejce slepičí |
2 ks |
-
Doba přípravy: 15 min
-
Doba vaření: 85 min
-
Počet porcí: 8 porcí
- Náplň z hovězího masa: rozehřejeme máslo, vložíme mleté maso a 10-15 minut je smažíme. Přidáme mouku, mícháme a smažíme ještě minutu. Přidáme rajčata, rajský protlak, drcený česnek, cukr, sůl a pepř. Za občasného míchání 35 minut zvolna podusíme. Ochutnáme a dokořeníme.
- Náplň ze špenátu se sýra: špenát omyjeme a dáme jej do hrnce pouze s vodou, která ulpěla na listech. Zvolna jej mícháme, než povadne. Dobře jej osušíme, vymačkáme přebytečnou vodu. Špenát smícháme se strouhaným čedarem, ementálem, měkkým sýrem, vejci, náplň osolíme a opepříme.
- V máslem vymazané zapékací misce rozprostřeme masovou náplň, na ni dáme vrstvu špenátu se sýrem. Na povrch klademe rozválené listové těsto.
- Koláč pečeme 20-25 minut v předehřáté troubě při 200 °C. Hotový je dozlatova upečený a křupavý. Ihned jej podáváme.