Milánský koláč

Ingredience


Listové těsto 500 g
Máslo čerstvé 60 g
Česnek 1 stroužek
Cukr krupice 1 kávová lžička
Hovězí maso mleté 1 kg
Máslo čerstvé 30 g
Mouka pšeničná hladká 1 polévková lžíce
Passata (drcená rajčata) 400 g
Pepř černý mletý 3 g
Protlak rajčatový 1 polévková lžíce
Sůl 5 g
Pepř černý mletý 1 špetka
Špenát listový čerstvý 600 g
Sůl 1 špetka
Sýr Čedar 100 g
Sýr Gruyére 100 g
Sýr smetanový 65% 100 g
Vejce slepičí 2 ks
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Náplň z hovězího masa: rozehřejeme máslo, vložíme mleté maso a 10-15 minut je smažíme. Přidáme mouku, mícháme a smažíme ještě minutu. Přidáme rajčata, rajský protlak, drcený česnek, cukr, sůl a pepř. Za občasného míchání 35 minut zvolna podusíme. Ochutnáme a dokořeníme.
  2. Náplň ze špenátu se sýra: špenát omyjeme a dáme jej do hrnce pouze s vodou, která ulpěla na listech. Zvolna jej mícháme, než povadne. Dobře jej osušíme, vymačkáme přebytečnou vodu. Špenát smícháme se strouhaným čedarem, ementálem, měkkým sýrem, vejci, náplň osolíme a opepříme.
  3. V máslem vymazané zapékací misce rozprostřeme masovou náplň, na ni dáme vrstvu špenátu se sýrem. Na povrch klademe rozválené listové těsto.
  4. Koláč pečeme 20-25 minut v předehřáté troubě při 200 °C. Hotový je dozlatova upečený a křupavý. Ihned jej podáváme.