Sýrové fondue s bílými hřiby
Ingredience
Bageta |
500 g |
Česnek |
2 stroužek |
Cibule perlová |
40 g |
Hříbky čerstvé |
100 g |
Maizena - kukuřičný škrob |
2 polévková lžíce |
Máslo čerstvé |
40 g |
Pepř bílý |
2 špetka |
Sýr Ementál (Primátor) |
400 g |
Sýr Gruyére |
400 g |
Víno bílé |
4 dl |
Zázvor mletý |
1 špetka |
-
Doba přípravy: 20 min
-
Doba vaření: 10 min
-
Počet porcí: 4 porce
- Sýry Gruyere a Emental necháme v pokojové teplotě asi 1 hodinu, pak je nastrouháme, dáme do mísy a promícháme s 2 lžícemi maizeny. Očištěné a omyté bílé hřiby osušíme a nakrájíme na kostky. Malé perlové cibulky očistíme. Bílou bagetu pokrájíme na kostky velikosti sousta a odložíme do mísy (každý kousek by měl mít kůrku).
- Očistíme 2 stroužky česneku, jeden stroužek posekáme nadrobno, druhým rozpůleným stroužkem vytřeme dno a stěny hlubší silnostěnné pánve. V míse promícháme oba sýry, maizenu (škrob), bílý pepř a špetku zázvoru.
- Rozehřejeme máslo a za stálého míchání cibulku, posekaný česnek a hřiby zpěníme. Zmírníme teplotu, přilijeme 3 dl vína, přidáme česnek a pomalu přivedeme k varu. Po hrstech zašleháváme sýr a necháme ho za stálého míchání rozpustit. Po každém přidání hrsti sýru prošleháme směs dohladka a přidáváme po lžících zbylé víno.
- Pak roztopenou směs přesuneme do nádoby na fondue a udržujeme ji teplou tak, že ji postavíme na stůl nad zapálený hořáček.
- Každý host si napichuje na dlouhou vidličku kousky bagety a namáčí je v horkém fondue.