Staročeský zelný závin

Ingredience


Cibule 1 ks
Listové těsto 500 g
Pepř černý mletý 1 špetka
Slanina vepřová 150 g
Sůl 1 špetka
Vejce slepičí 1 ks
Zelí hlávkové bílé 1500 g
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Pečlivě očistíme zelí a nakrájíme ho na tenké proužky. Cibuli oloupeme a nakrájíme na kostičky. Na pánvi rozehřejeme na kostičky nakrájenou slaninu a spolu s cibulí pět minut opékáme. Pak přidáme zelí a vše podusíme. Do směsi přimícháme špetku soli a pepře.
  2. Těsto připravíme dle návodu na obalu a rozložíme jej na pracovní desce. Na těsto rovnoměrně (kromě krajů) rozložíme směs z pánve a těsto zabalíme opatrně do závinu. Nyní už jen stačí závin potřít rozšlehaným vejcem a dát péct do trouby předehřáté na 200 stupňů cca 45 minut.