Staročeský zelný závin
Ingredience
Cibule |
1 ks |
Listové těsto |
500 g |
Pepř černý mletý |
1 špetka |
Slanina vepřová |
150 g |
Sůl |
1 špetka |
Vejce slepičí |
1 ks |
Zelí hlávkové bílé |
1500 g |
-
Doba přípravy: 35 min
-
Doba vaření: 60 min
-
Počet porcí: 6 porcí
- Pečlivě očistíme zelí a nakrájíme ho na tenké proužky. Cibuli oloupeme a nakrájíme na kostičky. Na pánvi rozehřejeme na kostičky nakrájenou slaninu a spolu s cibulí pět minut opékáme. Pak přidáme zelí a vše podusíme. Do směsi přimícháme špetku soli a pepře.
- Těsto připravíme dle návodu na obalu a rozložíme jej na pracovní desce. Na těsto rovnoměrně (kromě krajů) rozložíme směs z pánve a těsto zabalíme opatrně do závinu. Nyní už jen stačí závin potřít rozšlehaným vejcem a dát péct do trouby předehřáté na 200 stupňů cca 45 minut.