Vepřový bůček na turistický způsob
Ingredience
Anglická slanina |
150 g |
Cibule |
100 g |
Kmín celý |
2 g |
Mléko polotučné |
50 ml |
Mouka pšeničná hladká T 650 |
50 g |
Paprika sterilovaná |
100 g |
Pepř černý mletý |
1 g |
Petržel - nať |
20 g |
Protlak rajčatový |
30 g |
Sůl |
40 g |
Vejce slepičí |
120 g |
Vepřový bok |
1000 g |
Voda pitná |
600 ml |
Žemle tuková |
100 g |
-
Doba přípravy: 25 min
-
Doba vaření: 90 min
-
Počet porcí: 10 porcí
- Vepřový bůček opláchneme, částečně odkostíme a uprostřed masa prořízneme kapsu na plnění.
- Slaninu nakrájíme na kostičky a roztavíme. Osmahneme na ní cibuli nakrájenou na drobno a necháme vychladnout. Žemle nakrájíme na kostičky a zvlhčíme mlékem. Přidáme k nim drobně nakrájenou kapii, cibuli se slaninou, směs osolíme, opepříme, přidáme rozsekanou petrželovou nať a vše promícháme s vejci.
- Připravené maso směsí naplníme a zašijeme režnou nití nebo uzavřeme jehlou.
- Maso osolíme, okmínujeme a vložíme kůží dolů na přesekané kosti do pekáče. Mírně podlijeme vodou a do rozehřáté trouby dáme péci. Během pečení přeléváme maso vypečenou šťávou.
- V polovině pečení maso obrátíme, na několika místech nařízneme kůži, mírně osolíme a maso doměkka dopečeme.
- Pečený bůček vyjmeme z pekáče. Vydusíme šťávu na tuk, přidáme rajčatový protlak a prosátou mouku, osmahneme, zalijeme vodou a rozmícháme. Dobře provaříme, procedíme přes hustý cedník a necháme stát na okraji sporáku, až vystoupí tuk na povrch.