Vepřový bůček na turistický způsob

Ingredience


Anglická slanina 150 g
Cibule 100 g
Kmín celý 2 g
Mléko polotučné 50 ml
Mouka pšeničná hladká T 650 50 g
Paprika sterilovaná 100 g
Pepř černý mletý 1 g
Petržel - nať 20 g
Protlak rajčatový 30 g
Sůl 40 g
Vejce slepičí 120 g
Vepřový bok 1000 g
Voda pitná 600 ml
Žemle tuková 100 g
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Vepřový bůček opláchneme, částečně odkostíme a uprostřed masa prořízneme kapsu na plnění.
  2. Slaninu nakrájíme na kostičky a roztavíme. Osmahneme na ní cibuli nakrájenou na drobno a necháme vychladnout. Žemle nakrájíme na kostičky a zvlhčíme mlékem. Přidáme k nim drobně nakrájenou kapii, cibuli se slaninou, směs osolíme, opepříme, přidáme rozsekanou petrželovou nať a vše promícháme s vejci.
  3. Připravené maso směsí naplníme a zašijeme režnou nití nebo uzavřeme jehlou.
  4. Maso osolíme, okmínujeme a vložíme kůží dolů na přesekané kosti do pekáče. Mírně podlijeme vodou a do rozehřáté trouby dáme péci. Během pečení přeléváme maso vypečenou šťávou.
  5. V polovině pečení maso obrátíme, na několika místech nařízneme kůži, mírně osolíme a maso doměkka dopečeme.
  6. Pečený bůček vyjmeme z pekáče. Vydusíme šťávu na tuk, přidáme rajčatový protlak a prosátou mouku, osmahneme, zalijeme vodou a rozmícháme. Dobře provaříme, procedíme přes hustý cedník a necháme stát na okraji sporáku, až vystoupí tuk na povrch.