Plněná telecí pečeně
Ingredience
Telecí kýta |
1.25 kg |
Vývar drůbeží |
150 ml |
Citronová kůra |
10 g |
Citronová šťáva |
40 ml |
Olej olivový |
3 polévková lžíce |
Pepř černý mletý |
3 g |
Sůl |
5 g |
Tymián čerstvý |
20 g |
Víno bílé |
150 ml |
Citronová kůra |
10 g |
Máslo čerstvé |
30 g |
Pepř černý mletý |
3 g |
Šalotka |
40 g |
Slanina vepřová |
40 g |
Špenát listový čerstvý |
75 g |
Strouhanka |
60 g |
Sůl |
5 g |
Vejce slepičí |
1 ks |
-
Doba přípravy: 25 min
-
Doba vaření: 90 min
-
Počet porcí: 5 porcí
- Přísady na marinádu smícháme, naklepané maso v marinádě několikrát
- obrátíme a 2 dny necháme v chladničce marinovat.
- Nádivka: kostičky slaniny vyškvaříme, přidáme máslo a nasekanou šalotku a osmažíme ji. Přidáme nakrájený špenát a na šalotce jej asi 3 minuty průběžně promícháváme a upravujeme. Sejmeme z ohně, přidáme citronovou kůru, strouhanku, podle chuti sůl a pepř. Zamícháme, směs spojíme vejcem a necháme úplně vychladnout.
- Maso z marinády vyndáme, marinádu uchováme. Maso potřeme nádivkou a zavineme.
- Maso dáme na pekáč a podlijeme marinádou. Během pečení poléváme maso vypečenou šťávou a podléváme vývarem. Pečeme 25 minut na každých 500 g v předehřáté troubě při 180 °C (plyn 4), až z masa vytéká čirá šťáva. Maso přemístíme na talíř, volně překryjeme alobalem a necháme na teplém místě 10 minut stát.
- Odstraníme snítky tymiánu. Pekáč postavíme na sporák, přilijeme zbytek marinády a vývaru, přivedeme k varu a mícháme, aby se rozpustily všechny připečeniny. Šťávu 5 minut povaříme, aby zhoustla a svařila se asi na polovinu.
- Šťávu ochutnáme, dokořeníme a nakrájíme maso a servírujeme.