Plněná telecí pečeně

Ingredience


Telecí kýta 1.25 kg
Vývar drůbeží 150 ml
Citronová kůra 10 g
Citronová šťáva 40 ml
Olej olivový 3 polévková lžíce
Pepř černý mletý 3 g
Sůl 5 g
Tymián čerstvý 20 g
Víno bílé 150 ml
Citronová kůra 10 g
Máslo čerstvé 30 g
Pepř černý mletý 3 g
Šalotka 40 g
Slanina vepřová 40 g
Špenát listový čerstvý 75 g
Strouhanka 60 g
Sůl 5 g
Vejce slepičí 1 ks
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Přísady na marinádu smícháme, naklepané maso v marinádě několikrát
  2. obrátíme a 2 dny necháme v chladničce marinovat.
  3. Nádivka: kostičky slaniny vyškvaříme, přidáme máslo a nasekanou šalotku a osmažíme ji. Přidáme nakrájený špenát a na šalotce jej asi 3 minuty průběžně promícháváme a upravujeme. Sejmeme z ohně, přidáme citronovou kůru, strouhanku, podle chuti sůl a pepř. Zamícháme, směs spojíme vejcem a necháme úplně vychladnout.
  4. Maso z marinády vyndáme, marinádu uchováme. Maso potřeme nádivkou a zavineme.
  5. Maso dáme na pekáč a podlijeme marinádou. Během pečení poléváme maso vypečenou šťávou a podléváme vývarem. Pečeme 25 minut na každých 500 g v předehřáté troubě při 180 °C (plyn 4), až z masa vytéká čirá šťáva. Maso přemístíme na talíř, volně překryjeme alobalem a necháme na teplém místě 10 minut stát.
  6. Odstraníme snítky tymiánu. Pekáč postavíme na sporák, přilijeme zbytek marinády a vývaru, přivedeme k varu a mícháme, aby se rozpustily všechny připečeniny. Šťávu 5 minut povaříme, aby zhoustla a svařila se asi na polovinu.
  7. Šťávu ochutnáme, dokořeníme a nakrájíme maso a servírujeme.