Mošničky s houbami s petrželovou omáčkou

Ingredience


Bujón zeleninový 4 dl
Chilli koření mleté 0.5 kávová lžička
Cibule 2 ks
Citronová šťáva 1 kávová lžička
Houby čerstvé 1 kg
Kmín drcený 1 kávová lžička
Libeček 0.5 polévková lžíce
Máslo čerstvé 2 polévková lžíce
Olej slunečnicový 2 polévková lžíce
Pepř černý mletý 1 kávová lžička
Pepř citronový 0.5 kávová lžička
Petržel - nať 3 polévková lžíce
Podmáslí kysané 1% 2 polévková lžíce
Protlak rajčatový 2 polévková lžíce
Smetana 16% (pochoutková) 2.5 dl
Sůl 0.5 polévková lžíce
Mouka pšeničná hladká 250 g
Olej slunečnicový 2 polévková lžíce
Smetana 33% (šlehačka) 2 polévková lžíce
Vaječný žloutek slepičí 2 ks
Vejce slepičí 1 ks
Voda pitná 2 dl
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Na mošničky si připravíme těsto: do mísy dáme 250 g hladké mouky, 1 vejce, 2 lžíce oleje, 1-2 dl vlažné vody (kterou přiléváme postupně) a těsto zpracujeme. Pak ho dáme na pomoučený vál a rukama těsto vypracujeme tak, že se nám nebude lepit na prsty. Bude hladké, vláčné. Upravíme ho do bochánku, zakryjeme a necháme odpočinout asi 1 hodinu.
  2. Mezitím si očistíme a omyjeme čerstvé lesní houby (nejlépe tvrdé - hřiby, lišky, kozáky...). Houby osušíme a nakrájíme na plátky. Oloupanou cibuli pokrájíme nadrobno. Omyjeme petrželovou nať s delšími stonky. Lístky otrháme, drobně pokrájíme, odložíme do misky a stonky osušíme - budeme je potřebovat k dekoraci. Jeden menší stonek libečku omyjeme a pokrájíme nadrobno.
  3. V hrnci si rozpálíme olej s máslem a cibuli zpěníme dozlatova. Přidáme houby, sůl podle chuti, pepř a kmín. Nejdříve houby vydusíme z vody, když se začnou smažit, přimícháme rajský protlak, chilli, libeček, lžíci petrželky, promícháme a chvilku ještě dusíme do zhoustnutí. Pak necháme houby vychladit.
  4. Těsto rozválíme na pomoučeném vále na placku a hřbety rukou těsto vytahujeme na sílu asi 1,5 mm. Těsto nakrájíme na větší čtverce asi 15 x 15 cm. Na čtverce rozdělíme houbovou směs. Okraje těsta potřeme rozšlehaným žloutkem (1 ks) s 2 lžícemi smetany, k sobě je přitiskneme tak, že nám cípy budou trčet směrem nahoru, a stáhneme je k sobě omotáním stonku z petrželové natě - vznikne nám mošnička (pytlík). Takto upravené těsto dáme na plech vyložený pečicím papírem, potřeme rozšlehaným žloutkem a dáme ho do předem vyhřáté trouby péct. Pečeme při 200 °C asi 15-20 minut dozlatova.
  5. Mezitím si přivedeme v hrnci k varu zeleninový bujon. Pak zmírníme teplotu, přimícháme domácí krémovou smetanu - Crème fraîche, za stálého míchání povaříme 1 minutu, přidáme 2 lžíce petrželové natě a krátce, další minutu, povaříme. Omáčku dochutíme solí, citronovým pepřem a lžičkou citronové šťávy.
  6. Na talíře nalijeme petrželovou omáčku, doprostřed posadíme upečené mošničky a podáváme.
  7. Domácí krémová smetana - Crème fraîche [37800]:
  8. Den předem si vyšleháme 2,5 dl zakysané smetany s 2 lžícemi podmáslí. Šleháme 1 minutu na konzistenci krému, pak ji zakryjeme a necháme v pokojové teplotě 12 hodin stát.