Jehněčí plec s bylinkovým máslem
Ingredience
Jehněčí plec |
2 kg |
Česnek |
2 stroužek |
Máslo čerstvé |
90 g |
Máta |
1 polévková lžíce |
Pepř černý mletý |
3 g |
Petržel - nať |
20 g |
Rozmarýn čerstvý |
10 g |
Sůl |
5 g |
Tymián čerstvý |
10 g |
Mouka pšeničná hladká |
1 polévková lžíce |
Víno červené |
150 ml |
Vývar jehněčí |
150 ml |
-
Doba přípravy: 15 min
-
Doba vaření: 100 min
-
Počet porcí: 6 porcí
- Bylinkové máslo: smícháme máslo s drceným česnekem, nasekaným tymiánem, mátou, petrželkou, podle chuti osolíme a opepříme.
- Uděláme do masa v pravidelných vzdálenostech zářezy, do nich vetřeme trochu bylinkového másla. Zbylým máslem potřeme povrch masa.
- Plec vložíme na pekáč s roštem, pokud používáme teploměr, zapíchneme jej doprostřed masa. Pečeme 30 minut v předehřáté troubě při 200 °C.
- Ztlumíme oheň na 180 °C a pečeme 20 minut na každých 500 g váhy. Teploměr by měl ukazovat 75-80 °C. Maso vyjmeme z trouby, volně zakryjeme alobalem a necháme 10 minut stát.
- Šťáva: z pekáče slijeme kromě 1 polévkové lžíce všechen tuk. Pekáč postavíme na sporák, nasypeme mouku, mícháme a 2 minuty ji necháme osmažit. Přilijeme víno a vývar a 2-3 minuty zvolna vaříme. Ochutnáme, dokořeníme, přecedíme. Maso podáváme se šťávou.