Jehněčí plec s bylinkovým máslem

Ingredience


Jehněčí plec 2 kg
Česnek 2 stroužek
Máslo čerstvé 90 g
Máta 1 polévková lžíce
Pepř černý mletý 3 g
Petržel - nať 20 g
Rozmarýn čerstvý 10 g
Sůl 5 g
Tymián čerstvý 10 g
Mouka pšeničná hladká 1 polévková lžíce
Víno červené 150 ml
Vývar jehněčí 150 ml
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Bylinkové máslo: smícháme máslo s drceným česnekem, nasekaným tymiánem, mátou, petrželkou, podle chuti osolíme a opepříme.
  2. Uděláme do masa v pravidelných vzdálenostech zářezy, do nich vetřeme trochu bylinkového másla. Zbylým máslem potřeme povrch masa.
  3. Plec vložíme na pekáč s roštem, pokud používáme teploměr, zapíchneme jej doprostřed masa. Pečeme 30 minut v předehřáté troubě při 200 °C.
  4. Ztlumíme oheň na 180 °C a pečeme 20 minut na každých 500 g váhy. Teploměr by měl ukazovat 75-80 °C. Maso vyjmeme z trouby, volně zakryjeme alobalem a necháme 10 minut stát.
  5. Šťáva: z pekáče slijeme kromě 1 polévkové lžíce všechen tuk. Pekáč postavíme na sporák, nasypeme mouku, mícháme a 2 minuty ji necháme osmažit. Přilijeme víno a vývar a 2-3 minuty zvolna vaříme. Ochutnáme, dokořeníme, přecedíme. Maso podáváme se šťávou.