Lasagne s cuketou a ovčím sýrem

Ingredience


Česnek 3 stroužek
Cibule 1 ks
Cuketa 3 ks
Lasagne 600 g
Máslo čerstvé 30 g
Mozzarella 200 g
Olej olivový 1 polévková lžíce
Pažitka 3 polévková lžíce
Pepř černý mletý 1 špetka
Rajčata loupaná (konzervovaná) 400 g
Sůl 1 špetka
Víno bílé 80 ml
Cukr krupice 2 polévková lžíce
Pepř černý mletý 1 špetka
Protlak rajčatový 700 g
Sůl 1 špetka
Voda pitná 500 ml
Muškátový oříšek 1 špetka
Ricotta 500 g
Sýr ovčí tvrdý - Pecorino 450 g
Vejce slepičí 3 ks
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. V kastrůlku rozpálíme máslo, přidáme na kostičky nakrájenou cibuli a česnek a opékáme. Poté přidáme na kostičky nakrájenou cuketu, promícháme a podlijeme bílým vínem, vodou a přidáme na kostičky nakrájená rajčata. Osolíme a opepříme. Necháme asi 30 minut dusit, občas promícháme.
  2. Mezi tím si připravíme rajčatovou omáčku, na kterou v misce smícháme rajčatový protlak, vodu, cukr, sůl a pepř. Vše ušleháme pomocí metličky.
  3. Následně si připravíme sýrovou náplň, na kterou v míse smícháme nastrouhaný ovčí sýr, ricottu, vejce a muškátový oříšek. Promícháme.
  4. Zapékací misku vytřeme olivovým oleje, na dno vlijeme 500 ml rajčatové omáčky, na niž rozložíme plátky lasagní, na ně poklademe cuketovou směs a na ní sýrovou náplň. Vše uhladíme a pokračujeme opět vrstvou lasagní, poté cuketovou směsí a následně sýrovou náplní. Nakonec lasagne přelijeme zbytkem rajčatové omáčky a navrch rozložíme na plátky nakrájenou mozzarellu.
  5. Troubu předehřejeme na 200 stupňů Celsia a lasagne pečeme asi 50 minut.
  6. Po upečení ihned podáváme a zdobíme najemno nasekanou pažitkou.