Placky s houbami, polníčkem a rukolou
Ingredience
Cukr krupice |
4 špetka |
Droždí |
20 g |
Máslo čerstvé |
1 polévková lžíce |
Mouka pšeničná tmavá chlebová předměřická |
250 g |
Mozzarella |
150 g |
Olej olivový |
2 polévková lžíce |
Olej slunečnicový |
3 polévková lžíce |
Pepř bílý |
0.5 kávová lžička |
Pepř černý mletý |
0.5 kávová lžička |
Rajčata |
8 ks |
Rukola |
40 g |
Salát Polníček |
40 g |
Šalotka |
2 ks |
Sůl |
1 kávová lžička |
Sůl mořská |
0.5 kávová lžička |
Voda pitná |
1.2 dl |
Žampiony čerstvé |
150 g |
-
Doba přípravy: 20 min
-
Doba vaření: 20 min
-
Počet porcí: 4 porce
- Do mísy dáme mouku, do které uděláme důlek. Rozdrobíme do něj kvasnice, přidáme 2 špetky cukru, vlažnou vodu a necháme kvasnice vzejít. Když kvasnice vykynou, přidáme k mouce sůl, těsto promícháme a na pomoučeném vále ho dobře uhněteme. Nesmí se lepit na prsty. Zakryjeme ho utěrkou a necháme v klidu vykynout.
- Malé čerstvé žampiony očistíme a pokrájíme. Očistíme šalotky a pokrájíme je na tenké plátky. Saláty rukolu s polníčkem dobře omyjeme a necháme odkapat. Omyté cherry rajčata pokrájíme na polovičky, dáme je do mísy, pokapeme olivovým olejem, 2-3 špetkami soli, bílým pepřem, 2 špetkami cukru a rajčata promícháme.
- Mozzarelu pokrájíme na tenké plátky.
- V pánvi si rozpálíme slunečnicový olej s máslem, na kterém zpěníme šalotku, přidáme k ní žampiony a vše krátce 2 minuty restujeme. Posypeme je solí, čerstvě pomletým pepřem, promícháme a pánev odstavíme z plotny.
- Z vykynutého těsta si rozválíme 2 placky o síle přibližně 3-4 mm, které dáme na vymaštěný plech (2 lžíce olej). Na placky rozložíme i s omastkem houby s šalotkou, na ni rozložíme rajčata a sýr. Plech s plackami dáme do předem vyhřáté trouby. Pečeme při 220°C přibližně 10-15 minut.
- Chlebové placky vyjmeme z trouby, dáme na talíře, ozdobíme lístky rukoly s polníčkem a podáváme.