Placky s houbami, polníčkem a rukolou

Ingredience


Cukr krupice 4 špetka
Droždí 20 g
Máslo čerstvé 1 polévková lžíce
Mouka pšeničná tmavá chlebová předměřická 250 g
Mozzarella 150 g
Olej olivový 2 polévková lžíce
Olej slunečnicový 3 polévková lžíce
Pepř bílý 0.5 kávová lžička
Pepř černý mletý 0.5 kávová lžička
Rajčata 8 ks
Rukola 40 g
Salát Polníček 40 g
Šalotka 2 ks
Sůl 1 kávová lžička
Sůl mořská 0.5 kávová lžička
Voda pitná 1.2 dl
Žampiony čerstvé 150 g
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Do mísy dáme mouku, do které uděláme důlek. Rozdrobíme do něj kvasnice, přidáme 2 špetky cukru, vlažnou vodu a necháme kvasnice vzejít. Když kvasnice vykynou, přidáme k mouce sůl, těsto promícháme a na pomoučeném vále ho dobře uhněteme. Nesmí se lepit na prsty. Zakryjeme ho utěrkou a necháme v klidu vykynout.
  2. Malé čerstvé žampiony očistíme a pokrájíme. Očistíme šalotky a pokrájíme je na tenké plátky. Saláty rukolu s polníčkem dobře omyjeme a necháme odkapat. Omyté cherry rajčata pokrájíme na polovičky, dáme je do mísy, pokapeme olivovým olejem, 2-3 špetkami soli, bílým pepřem, 2 špetkami cukru a rajčata promícháme.
  3. Mozzarelu pokrájíme na tenké plátky.
  4. V pánvi si rozpálíme slunečnicový olej s máslem, na kterém zpěníme šalotku, přidáme k ní žampiony a vše krátce 2 minuty restujeme. Posypeme je solí, čerstvě pomletým pepřem, promícháme a pánev odstavíme z plotny.
  5. Z vykynutého těsta si rozválíme 2 placky o síle přibližně 3-4 mm, které dáme na vymaštěný plech (2 lžíce olej). Na placky rozložíme i s omastkem houby s šalotkou, na ni rozložíme rajčata a sýr. Plech s plackami dáme do předem vyhřáté trouby. Pečeme při 220°C přibližně 10-15 minut.
  6. Chlebové placky vyjmeme z trouby, dáme na talíře, ozdobíme lístky rukoly s polníčkem a podáváme.