Cukroví ořechové
Ingredience
Citronová kůra |
15 g |
Cukr moučkový |
210 g |
Hřebíček mletý |
2 g |
Mandle |
20 g |
Mandle mleté |
25 g |
Máslo čerstvé |
50 g |
Med včelí |
70 g |
Mouka pšeničná hladká |
150 g |
Mouka pšeničná hrubá |
20 g |
Mouka žitná |
150 g |
Ořechy lískové |
25 g |
Pomerančová kůra |
10 g |
Skořice mletá |
5 g |
Soda jedlá |
5 g |
Tuk |
25 g |
Vejce slepičí |
3 ks |
-
Doba přípravy: 40 min
-
Doba vaření: 25 min
-
Počet porcí: 6 porcí
- Do mísy rozklepneme vejce, přisypeme cukr, přidáme máslo, med a šlehačem vyšleháme dohusta. Přisypeme obě mouky (hladkou a žitnou), sodu, strouhanou citronovou kůru, mletý hřebíček, skořici, strouhanou pomerančovou kůru, mleté mandle a drcené ořechy. Vypracujeme těsto, které dáme do lednice uležet na několik hodin, nejlépe do druhého dne.
- Těsto vyválíme na silnější plát, ze kterého vykrajujeme různé tvary.
- Plech pomažeme tukem, vysypeme hrubou moukou, cukroví na něj vyskládáme, potřeme jedním rozkvedlaným vejcem, ozdobíme půlkou mandle a vložíme do vyhřáté trouby. Pečeme přibližně 25 minut dorůžova.
- Cukroví necháme vychladnout a podáváme.