Cukroví ořechové

Ingredience


Citronová kůra 15 g
Cukr moučkový 210 g
Hřebíček mletý 2 g
Mandle 20 g
Mandle mleté 25 g
Máslo čerstvé 50 g
Med včelí 70 g
Mouka pšeničná hladká 150 g
Mouka pšeničná hrubá 20 g
Mouka žitná 150 g
Ořechy lískové 25 g
Pomerančová kůra 10 g
Skořice mletá 5 g
Soda jedlá 5 g
Tuk 25 g
Vejce slepičí 3 ks
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Do mísy rozklepneme vejce, přisypeme cukr, přidáme máslo, med a šlehačem vyšleháme dohusta. Přisypeme obě mouky (hladkou a žitnou), sodu, strouhanou citronovou kůru, mletý hřebíček, skořici, strouhanou pomerančovou kůru, mleté mandle a drcené ořechy. Vypracujeme těsto, které dáme do lednice uležet na několik hodin, nejlépe do druhého dne.
  2. Těsto vyválíme na silnější plát, ze kterého vykrajujeme různé tvary.
  3. Plech pomažeme tukem, vysypeme hrubou moukou, cukroví na něj vyskládáme, potřeme jedním rozkvedlaným vejcem, ozdobíme půlkou mandle a vložíme do vyhřáté trouby. Pečeme přibližně 25 minut dorůžova.
  4. Cukroví necháme vychladnout a podáváme.