Barevná rýže s fazolemi

Ingredience


Fazole černé 80 g
Fazole červené 83 g
Jáhly - loupané proso 85 g
Lepkavá rýže 360 g
Sůl 10.5 g
Voda pitná 3.5 l
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Černé fazole propláchneme pod tekoucí vodou a namočíme je. Po namočení je scedíme a necháme okapat asi 10 minut. Africké jáhly proplachujeme třením pod tekoucí vodou, než odtéká čistá, potom necháme namočené asi hodinu, po scezení necháme okapat asi 10 minut. Fazole přebereme, opláchneme pod tekoucí vodou a scezené je necháme 10 minut okapat. Fazole vsypeme do hrnce s 1 litrem horké vody a přivedeme je k varu. Ve zvláštním kastrůlku rozpustíme v 1 dl vody sůl a přivedeme k varu. Touto slanou horkou vodou solíme vařící se fazole. Když se voda vaří, fazole scedíme (scezenou vodu z fazolí použijeme na vaření rýže). Potom vodu vyměníme, v čerstvé vodě vaříme dalších 20 minut a dbáme, aby fazole nepopraskaly. Do vody, ve které jsme vařili fazole, dáme vařit rýži. Když je rýže měkká, scedíme ji. Do kastrolu s vodou nasypeme vařenou rýži, černé fazole a vše zahřejeme k bodu varu. Když se vše začne vařit, vaříme směs 3 minuty. Po této době zmírníme plamen, přidáme jáhly a vaříme dalších 10 minut. Když je vše nasáklé vodou, vaříme ještě 13 minut.
  2. Po této době vypneme plamen a pokrm necháme v hrnci dojít. Podáváme teplé, dobře promíchané, v miskách.