Bramborový gratin s cuketou a žampiony
Ingredience
Badyán |
15 g |
Brambory |
800 g |
Cuketa |
700 g |
Máslo čerstvé |
75 g |
Mléko polotučné |
500 ml |
Olej rostlinný |
1 polévková lžíce |
Pažitka |
1 ks |
Pepř černý mletý |
1 špetka |
Smetana 12% (konzumní) |
500 ml |
Sůl |
1 kávová lžička |
Voda pitná |
150 ml |
Žampiony čerstvé |
150 g |
-
Doba přípravy: 25 min
-
Doba vaření: 70 min
-
Počet porcí: 8 porcí
- Žampiony očistíme, omyjeme a nakrájíme na plátky.
- Troubu předehřejeme na 200 stupňů Celsia.
- V kastrole rozpálíme česnekový olej a 50 g másla a přidáme žampiony, které 5 minut restujeme.
- Poté přimícháme mléko, smetanu, 3 ks badyánu, sůl, pepř a vše důkladně promícháme.
- Brambory a cuketu omyjeme, nakrájíme na kolečka a přidáme do kastrolu. Kastrol zakryjeme pokličkou a dusíme 20 minut.
- Zapékací misky vymažeme máslem a směs z kastrolu do ní přelijeme, vložíme do trouby a pečeme 40 minut. Po upečení ihned podáváme a zdobíme najemno nasekanou pažitkou.