Bramborový gratin s cuketou a žampiony

Ingredience


Badyán 15 g
Brambory 800 g
Cuketa 700 g
Máslo čerstvé 75 g
Mléko polotučné 500 ml
Olej rostlinný 1 polévková lžíce
Pažitka 1 ks
Pepř černý mletý 1 špetka
Smetana 12% (konzumní) 500 ml
Sůl 1 kávová lžička
Voda pitná 150 ml
Žampiony čerstvé 150 g
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Žampiony očistíme, omyjeme a nakrájíme na plátky.
  2. Troubu předehřejeme na 200 stupňů Celsia.
  3. V kastrole rozpálíme česnekový olej a 50 g másla a přidáme žampiony, které 5 minut restujeme.
  4. Poté přimícháme mléko, smetanu, 3 ks badyánu, sůl, pepř a vše důkladně promícháme.
  5. Brambory a cuketu omyjeme, nakrájíme na kolečka a přidáme do kastrolu. Kastrol zakryjeme pokličkou a dusíme 20 minut.
  6. Zapékací misky vymažeme máslem a směs z kastrolu do ní přelijeme, vložíme do trouby a pečeme 40 minut. Po upečení ihned podáváme a zdobíme najemno nasekanou pažitkou.