Španělské masové kuličky

Španělské masové kuličky - obrázek

Ingredience


Česnek 1 stroužek
Cibule 1 ks
Mléko polotučné 50 ml
Mouka pšeničná hladká T 650 2 polévková lžíce
Muškátový oříšek 1 špetka
Olej olivový 1 polévková lžíce
Olej slunečnicový 250 ml
Pepř černý mletý 1 špetka
Petržel - nať 75 g
Strouhanka 3 polévková lžíce
Sůl 1 kávová lžička
Telecí maso mleté 500 g
Vejce slepičí 1 ks
Víno červené 200 ml
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. V míse smícháme mleté maso s nasekaným česnekem a petrželkou. Osolíme, opepříme, okořeníme muškátovým oříškem a promícháme.
  2. Strouhanku v misce přelijeme mlékem a necháme nasáknout.
  3. V kastrole nebo ve velké pánvi na rozehřátém olivovém oleji smažíme za stálého míchání oloupanou, nasekanou cibuli 4-5 minut. Poprášíme trochou mouky a smažíme ještě 1 minutu. Přilijeme víno, osolíme, opepříme a zvolna povaříme 15 minut do zhoustnutí. Omáčku přecedíme, nalijeme do pánve a chvíli povaříme.
  4. Ze strouhanky vymačkáme přebytečné mléko a vmícháme ji do masové směsi spolu s rozšlehaným vejcem a 3 lžícemi omáčky. Propracujeme a tvarujeme malé kuličky, které poprášíme zbylou moukou.
  5. V pánvi na rozehřátém slunečnicovém oleji smažíme kuličky po všech stranách asi 5 minut. Vyjmeme je na papírovou utěrku.
  6. Nakonec kuličky vložíme do omáčky a prohříváme 20 minut.
  7. Podáváme teplé, přelité omáčkou. Můžeme doplnit čerstvým chlebem nebo šťouchanými bramborami.