Španělské masové kuličky
Ingredience
Česnek |
1 stroužek |
Cibule |
1 ks |
Mléko polotučné |
50 ml |
Mouka pšeničná hladká T 650 |
2 polévková lžíce |
Muškátový oříšek |
1 špetka |
Olej olivový |
1 polévková lžíce |
Olej slunečnicový |
250 ml |
Pepř černý mletý |
1 špetka |
Petržel - nať |
75 g |
Strouhanka |
3 polévková lžíce |
Sůl |
1 kávová lžička |
Telecí maso mleté |
500 g |
Vejce slepičí |
1 ks |
Víno červené |
200 ml |
-
Doba přípravy: 20 min
-
Doba vaření: 60 min
-
Počet porcí: 4 porce
- V míse smícháme mleté maso s nasekaným česnekem a petrželkou. Osolíme, opepříme, okořeníme muškátovým oříškem a promícháme.
- Strouhanku v misce přelijeme mlékem a necháme nasáknout.
- V kastrole nebo ve velké pánvi na rozehřátém olivovém oleji smažíme za stálého míchání oloupanou, nasekanou cibuli 4-5 minut. Poprášíme trochou mouky a smažíme ještě 1 minutu. Přilijeme víno, osolíme, opepříme a zvolna povaříme 15 minut do zhoustnutí. Omáčku přecedíme, nalijeme do pánve a chvíli povaříme.
- Ze strouhanky vymačkáme přebytečné mléko a vmícháme ji do masové směsi spolu s rozšlehaným vejcem a 3 lžícemi omáčky. Propracujeme a tvarujeme malé kuličky, které poprášíme zbylou moukou.
- V pánvi na rozehřátém slunečnicovém oleji smažíme kuličky po všech stranách asi 5 minut. Vyjmeme je na papírovou utěrku.
- Nakonec kuličky vložíme do omáčky a prohříváme 20 minut.
- Podáváme teplé, přelité omáčkou. Můžeme doplnit čerstvým chlebem nebo šťouchanými bramborami.