Jelení závitky plněné mletým masem
Ingredience
Celer bulvový |
100 g |
Cibule |
1 ks |
Cukr krupice |
1 kávová lžička |
Hovězí vývar základní |
600 ml |
Jelení kýta |
1 kg |
Kopr čerstvý |
0.5 polévková lžíce |
Mrkev kořen |
100 g |
Olej rostlinný |
80 ml |
Petržel kořen |
100 g |
Protlak rajčatový |
150 g |
Sůl |
0.25 kávová lžička |
Cibule |
1 ks |
Maso mleté - mix |
300 g |
Mléko polotučné |
100 ml |
Rohlíky bílé |
2 ks |
Sůl |
0.25 kávová lžička |
Tymián sušený |
0.25 kávová lžička |
Vejce slepičí |
2 ks |
Máslo čerstvé |
30 g |
Paprika zelená |
2 ks |
Máslo čerstvé |
2 polévková lžíce |
Mouka pšeničná hladká |
2 polévková lžíce |
-
Doba přípravy: 20 min
-
Doba vaření: 70 min
-
Počet porcí: 5 porcí
- Rohlíky nakrájíme na kostičky a zalijeme mlékem, jednu cibuli nakrájíme najemno, zeleninu očistíme a nakrájíme na plátky, jednu cibuli nakrájíme na plátky, kopr jemně nasekáme. Papriky zbavíme semen, nakrájíme na nudličky a osmažíme na másle.
- V míse smícháme mleté maso s vymačkanými rohlíky, drobně pokrájenou cibulí, tymiánem, solí a vejci.
- Kýtu nakrájíme na řízky, naklepeme a potřeme masovou směsí. Plátky zavineme a ovážeme nití.
- V kastrolu na oleji zpěníme plátky cibule a zeleniny, přidáme závitky a orestujeme. Poté podlijeme vývarem, přidáme koření, rajčatový protlak a dusíme, až je maso měkké.
- Závitky vyjmeme, ke šťávě přilijeme horkou vodu, zašleháme jíšku a alespoň čtvrt hodiny povaříme. Poté omáčku propasírujeme přes síto do čistého kastrolu. Přimícháme osmaženou papriku, kopr, sůl, cukr, závitky bez nití a necháme je v omáčce provařit.