Medový perník s citronovou polevou
Ingredience
Anýz mletý |
10 g |
Badyán |
3 g |
Cukr moučkový |
140 g |
Hřebíček mletý |
5 g |
Kandovaná citronová kůra |
100 g |
Kypřicí prášek do pečiva |
15 g |
Máslo čerstvé |
60 g |
Med včelí |
500 g |
Mouka pšeničná hladká |
1000 g |
Mouka pšeničná hrubá |
30 g |
Ořechy lískové |
150 g |
Poleva citronová |
500 g |
Rum |
50 ml |
Skořice mletá |
10 g |
Tuk |
30 g |
Vaječný žloutek slepičí |
4 ks |
Vejce slepičí |
1 ks |
Voda pitná |
100 ml |
-
Doba přípravy: 30 min
-
Doba vaření: 20 min
-
Počet porcí: 15 porcí
- Do mísy vložíme měkké máslo, žloutky, přisypeme cukr, kypřící prášek a promícháme, přidáme med, rum, vodu, drcené ořechy, pokrájenou kandovanou citronovou kůru, mletou skořici, anýz, hřebíček, badyán a nakonec mouku. Vypracujeme tuhé perníkové těsto, necháme 2 hodiny odležet.
- Těsto vyválíme na slabší plát, ze kterého vykrajujeme stejné hvězdičky. Plech potřeme tukem, vysypeme hrubou moukou a hvězdičky na něj vyskládáme. Vejce rozkvedláme v trošce vody a těsto potřeme. Vložíme do předehřáté trouby a pečeme při střední teplotě asi 20 až 25 minut. Hvězdičky polijeme horkou citronovou polevou a necháme vychladnout. Můžeme je také polevou slepovat vždy dvě k sobě.