Medový perník s citronovou polevou

Ingredience


Anýz mletý 10 g
Badyán 3 g
Cukr moučkový 140 g
Hřebíček mletý 5 g
Kandovaná citronová kůra 100 g
Kypřicí prášek do pečiva 15 g
Máslo čerstvé 60 g
Med včelí 500 g
Mouka pšeničná hladká 1000 g
Mouka pšeničná hrubá 30 g
Ořechy lískové 150 g
Poleva citronová 500 g
Rum 50 ml
Skořice mletá 10 g
Tuk 30 g
Vaječný žloutek slepičí 4 ks
Vejce slepičí 1 ks
Voda pitná 100 ml
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Do mísy vložíme měkké máslo, žloutky, přisypeme cukr, kypřící prášek a promícháme, přidáme med, rum, vodu, drcené ořechy, pokrájenou kandovanou citronovou kůru, mletou skořici, anýz, hřebíček, badyán a nakonec mouku. Vypracujeme tuhé perníkové těsto, necháme 2 hodiny odležet.
  2. Těsto vyválíme na slabší plát, ze kterého vykrajujeme stejné hvězdičky. Plech potřeme tukem, vysypeme hrubou moukou a hvězdičky na něj vyskládáme. Vejce rozkvedláme v trošce vody a těsto potřeme. Vložíme do předehřáté trouby a pečeme při střední teplotě asi 20 až 25 minut. Hvězdičky polijeme horkou citronovou polevou a necháme vychladnout. Můžeme je také polevou slepovat vždy dvě k sobě.