Perníkové koláčky s mandlemi

Ingredience


Amonium 0.5 kávová lžička
Anýz mletý 5 g
Cukr moučkový 80 g
Mandle 100 g
Med včelí 250 g
Mouka pšeničná hrubá 350 g
Piškoty dětské 70 g
Pomerančová kůra 50 g
Skořice mletá 1 špetka
Vaječný žloutek slepičí 3 ks
Voda pitná 1 kávová lžička
Máslo čerstvé 20 g
Mouka pšeničná hladká T 650 20 g
Vejce slepičí 1 ks
Citronová šťáva 1 kávová lžička
Cukr moučkový 250 g
Vaječný bílek slepičí 2 ks
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Med necháme v kastrolu rozehřát. Pokapeme studenou vodou a necháme vychladnout. Poté vmícháme do medu žloutky, cukr, rozdrobené piškoty, amonium, nahrubo nakrájené mandle, tlučený anýz, skořici a nadrobno nakrájenou pomerančovou kůru, naloženou v cukru. Postupně přidáváme mouku a vypracujeme tuhé těsto. Na chladném místě necháme odležet do druhého dne.
  2. Těsto rozválíme na plát, formičkami vykrájíme různé tvary, rozložíme na vymazaný a moukou vysypaný plech, potřeme rozšlehaným vejcem a v rozpálené troubě rychle upečeme. Dozdobíme nebo přelijeme bílkovou polevou a necháme oschnout.