Perníkové koláčky s mandlemi
Ingredience
Amonium |
0.5 kávová lžička |
Anýz mletý |
5 g |
Cukr moučkový |
80 g |
Mandle |
100 g |
Med včelí |
250 g |
Mouka pšeničná hrubá |
350 g |
Piškoty dětské |
70 g |
Pomerančová kůra |
50 g |
Skořice mletá |
1 špetka |
Vaječný žloutek slepičí |
3 ks |
Voda pitná |
1 kávová lžička |
Máslo čerstvé |
20 g |
Mouka pšeničná hladká T 650 |
20 g |
Vejce slepičí |
1 ks |
Citronová šťáva |
1 kávová lžička |
Cukr moučkový |
250 g |
Vaječný bílek slepičí |
2 ks |
-
Doba přípravy: 40 min
-
Doba vaření: 30 min
-
Počet porcí: 6 porcí
- Med necháme v kastrolu rozehřát. Pokapeme studenou vodou a necháme vychladnout. Poté vmícháme do medu žloutky, cukr, rozdrobené piškoty, amonium, nahrubo nakrájené mandle, tlučený anýz, skořici a nadrobno nakrájenou pomerančovou kůru, naloženou v cukru. Postupně přidáváme mouku a vypracujeme tuhé těsto. Na chladném místě necháme odležet do druhého dne.
- Těsto rozválíme na plát, formičkami vykrájíme různé tvary, rozložíme na vymazaný a moukou vysypaný plech, potřeme rozšlehaným vejcem a v rozpálené troubě rychle upečeme. Dozdobíme nebo přelijeme bílkovou polevou a necháme oschnout.