Krůta na pomerančích
Ingredience
Badyán |
4 ks |
Bobkový list |
6 ks |
Cukr krupice |
200 g |
Krůta |
5 kg |
Med včelí |
5 polévková lžíce |
Pažitka |
1 hrst |
Pepř černý celý |
2 polévková lžíce |
Pomeranče |
2 ks |
Sirup javorový |
60 ml |
Skořice celá |
1 ks |
Sůl |
120 g |
Tymián čerstvý |
1 polévková lžíce |
Voda pitná |
6 l |
Husí sádlo |
80 g |
Sirup javorový |
50 ml |
-
Doba přípravy: 20 min
-
Doba vaření: 135 min
-
Počet porcí: 15 porcí
- Pomeranče omyjeme, oloupeme a vymačkáme z nich šťávu do velké mísy, do které přidáme i zbytky pomerančů i s kůrou, zalijeme vodou a promícháme.
- Následně do mísy přidáme sůl, pepř, tymián, bobkový list, skořici, badyán, cukr, javorový sirup, med a nahrubo nasekanou pažitku. Vše důkladně promícháme a do takto připraveného láku vložíme krůtu.
- Necháme 2 dny naložené v chladu.
- Troubu předehřejeme na 200 stupňů Celsia.
- V menším kastrůlku smícháme husí sádlo s javorovým sirupem a na mírném ohni rozpustíme. Krůtu vyjeme z láku, vložíme na pekáč a polovinou marinády krůtu potřeme. Poté vložíme do trouby a pečeme 130 minut. V průběhu pečení krůtu otočíme a potřeme zbytkem marinády.
- Po upečení necháme krůtu 30 minut vychladnout a poté ihned podáváme.