Krůta na pomerančích

Ingredience


Badyán 4 ks
Bobkový list 6 ks
Cukr krupice 200 g
Krůta 5 kg
Med včelí 5 polévková lžíce
Pažitka 1 hrst
Pepř černý celý 2 polévková lžíce
Pomeranče 2 ks
Sirup javorový 60 ml
Skořice celá 1 ks
Sůl 120 g
Tymián čerstvý 1 polévková lžíce
Voda pitná 6 l
Husí sádlo 80 g
Sirup javorový 50 ml
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Pomeranče omyjeme, oloupeme a vymačkáme z nich šťávu do velké mísy, do které přidáme i zbytky pomerančů i s kůrou, zalijeme vodou a promícháme.
  2. Následně do mísy přidáme sůl, pepř, tymián, bobkový list, skořici, badyán, cukr, javorový sirup, med a nahrubo nasekanou pažitku. Vše důkladně promícháme a do takto připraveného láku vložíme krůtu.
  3. Necháme 2 dny naložené v chladu.
  4. Troubu předehřejeme na 200 stupňů Celsia.
  5. V menším kastrůlku smícháme husí sádlo s javorovým sirupem a na mírném ohni rozpustíme. Krůtu vyjeme z láku, vložíme na pekáč a polovinou marinády krůtu potřeme. Poté vložíme do trouby a pečeme 130 minut. V průběhu pečení krůtu otočíme a potřeme zbytkem marinády.
  6. Po upečení necháme krůtu 30 minut vychladnout a poté ihned podáváme.