Zelňačka s vepřovým kolenem

Ingredience


Cibule 80 g
Mouka pšeničná hladká 50 g
Paprika mletá sladká 20 g
Pepř černý mletý 3 g
Sádlo škvařené 60 g
Smetana zakysaná 14% 120 g
Sůl 8 g
Vepřové koleno uzené 400 g
Voda pitná 1200 ml
Zelí kysané 250 g
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Cibuli nakrájíme nadrobno, kysané zelí scedíme a trochu pokrájíme.
  2. Do hrnce vložíme uzené vepřové koleno, zalijeme vodou, osolíme a vaříme nejméně hodinu. Scedíme, obereme maso od kosti a kůže, nakrájíme na menší kousky a vrátíme do vývaru. V pánvi rozehřejeme sádlo, přisypeme cibuli, mouku a usmažíme středně hnědou cibulovou jíšku. Ještě zaprášíme mletou paprikou a krátce orestujeme. Opatrně ji vlijeme do vývaru, přidáme zelí, dosolíme, opepříme a dovaříme.
  3. Polévku rozdělíme do hlubokých talířů a kysanou smetanu podáváme zvlášť.