Zelňačka s vepřovým kolenem
Ingredience
Cibule |
80 g |
Mouka pšeničná hladká |
50 g |
Paprika mletá sladká |
20 g |
Pepř černý mletý |
3 g |
Sádlo škvařené |
60 g |
Smetana zakysaná 14% |
120 g |
Sůl |
8 g |
Vepřové koleno uzené |
400 g |
Voda pitná |
1200 ml |
Zelí kysané |
250 g |
-
Doba přípravy: 25 min
-
Doba vaření: 100 min
-
Počet porcí: 6 porcí
- Cibuli nakrájíme nadrobno, kysané zelí scedíme a trochu pokrájíme.
- Do hrnce vložíme uzené vepřové koleno, zalijeme vodou, osolíme a vaříme nejméně hodinu. Scedíme, obereme maso od kosti a kůže, nakrájíme na menší kousky a vrátíme do vývaru. V pánvi rozehřejeme sádlo, přisypeme cibuli, mouku a usmažíme středně hnědou cibulovou jíšku. Ještě zaprášíme mletou paprikou a krátce orestujeme. Opatrně ji vlijeme do vývaru, přidáme zelí, dosolíme, opepříme a dovaříme.
- Polévku rozdělíme do hlubokých talířů a kysanou smetanu podáváme zvlášť.