Vánoční pudink se sušenými švestkami
Ingredience
Brusinky |
150 g |
Cukr třtinový |
150 g |
Hovězí lůj |
150 g |
Hřebíček mletý |
0.5 kávová lžička |
Hrozinky |
150 g |
Hrušky |
1 ks |
Kypřicí prášek do pečiva |
1 kávová lžička |
Limetková kůra |
1 polévková lžíce |
Máslo čerstvé |
1 polévková lžíce |
Med včelí |
2 polévková lžíce |
Mouka pšeničná hladká T 650 |
100 g |
Sherry brandy |
175 ml |
Skořice mletá |
1 kávová lžička |
Strouhanka |
125 g |
Švestky sušené |
150 g |
Vodka |
125 ml |
-
Doba přípravy: 25 min
-
Doba vaření: 300 min
-
Počet porcí: 10 porcí
- Hrozinky, brusinky a sušené švestky vložíme do mísy, zalijeme sherry, promícháme a necháme 3 dny uležet.
- Do parního hrnce nalijeme vodu a dáme ji vařit. Dortovou formu vymažeme máslem.
- Ve velké míse smícháme mouku, strouhanku, lůj, třtinový cukr, skořici, hřebíček, kypřicí prášek do pečiva, limetkovou kůru, vejce, najemno nastrouhanou hrušku, med a vše důkladně promícháme.
- Poté do směsi přidáme naložené hrozinky, brusinky a švestky.
- Hotovou směs vložíme do dortové formy, zakryjeme víkem a formu vložíme do parního hrnce. Hrnec zakryjeme pokličkou. V parním hrnci vaříme asi 300 minut na mírném ohni. V průběhu vaření doplňujeme vodu.
- Následně formu z hrnce vyjmeme a sejmeme víko a formu přiklopíme tácem, na který pudink opatrně vyklopíme.
- V kastrůlku zahřejeme pod bod varu vodku, sporák vypneme a vodku zapálíme. Hořící vodkou pudink přelijeme a ihned podáváme.