Vánoční pudink se sušenými švestkami

Ingredience


Brusinky 150 g
Cukr třtinový 150 g
Hovězí lůj 150 g
Hřebíček mletý 0.5 kávová lžička
Hrozinky 150 g
Hrušky 1 ks
Kypřicí prášek do pečiva 1 kávová lžička
Limetková kůra 1 polévková lžíce
Máslo čerstvé 1 polévková lžíce
Med včelí 2 polévková lžíce
Mouka pšeničná hladká T 650 100 g
Sherry brandy 175 ml
Skořice mletá 1 kávová lžička
Strouhanka 125 g
Švestky sušené 150 g
Vodka 125 ml
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Hrozinky, brusinky a sušené švestky vložíme do mísy, zalijeme sherry, promícháme a necháme 3 dny uležet.
  2. Do parního hrnce nalijeme vodu a dáme ji vařit. Dortovou formu vymažeme máslem.
  3. Ve velké míse smícháme mouku, strouhanku, lůj, třtinový cukr, skořici, hřebíček, kypřicí prášek do pečiva, limetkovou kůru, vejce, najemno nastrouhanou hrušku, med a vše důkladně promícháme.
  4. Poté do směsi přidáme naložené hrozinky, brusinky a švestky.
  5. Hotovou směs vložíme do dortové formy, zakryjeme víkem a formu vložíme do parního hrnce. Hrnec zakryjeme pokličkou. V parním hrnci vaříme asi 300 minut na mírném ohni. V průběhu vaření doplňujeme vodu.
  6. Následně formu z hrnce vyjmeme a sejmeme víko a formu přiklopíme tácem, na který pudink opatrně vyklopíme.
  7. V kastrůlku zahřejeme pod bod varu vodku, sporák vypneme a vodku zapálíme. Hořící vodkou pudink přelijeme a ihned podáváme.