Terina z kuřecího a vepřového masa s ovocnou klevelou
Ingredience
Anglická slanina |
250 g |
Brusinky sušené |
30 g |
Česnek |
3 stroužek |
Cukr krupice |
80 g |
Hrušky |
210 g |
Klobása vinná |
800 g |
Koňak Armaňak |
30 ml |
Kuřecí prsa |
200 g |
Ocet vinný |
30 ml |
Olej olivový |
40 ml |
Pepř černý mletý |
1 špetka |
Petržel - nať |
4 g |
Šafrán |
1 špetka |
Šalotka |
60 g |
Smetana 33% (šlehačka) |
150 ml |
Sůl |
1 špetka |
Tymián sušený |
5 špetka |
Vepřová panenka |
200 g |
Voda pitná |
0.7 l |
Zázvor celý |
10 g |
-
Doba přípravy: 35 min
-
Doba vaření: 70 min
-
Počet porcí: 8 porcí
- Kuřecí prsa a vepřovou panenku pokrájíme na kousky o velikosti 1,5 cm. Česnek oloupeme a nasekáme na jemné kousky. Petrželovou nať nasekáme najemno. Maso a 2/3 česneku smícháme dohromady, přidáme sůl a pepř, olej, koňak, tymián, petržel a dobře promícháme. Necháme marinovat přes noc v chladu. Klobásy pokrájíme na kousky 1,5 cm veliké. Hrušky oloupeme a zbavíme jadřince, pokrájíme na drobné kostičky. Zázvor oloupeme a nastrouháme na hrubším struhadle. Šalotku oloupeme a pokrájíme na drobné kousky.
- Marinované maso oddělíme od marinády a zprudka osmažíme na 30 ml rozpáleného oleje po dobu 2 minut. Poté maso z pánve vyjmeme a vložíme klobásy, smetanu a sekaný tymián. Formu na terinu vyložíme slaninou a naplníme masovou směsí. Překryjeme plátky slaniny, formu pečlivě zabalíme do alobalu a dáme péct ve vodní lázni do trouby vyhřáté na 180°C na 60 minut. Mezitím si rozpálíme zbytek oleje a osmahneme na něm zbytek česneku, zázvor a šalotku. Restujeme 3 minuty, poté přidáme šafrán a cukr a necháme zkaramelizovat. Přidáme hrušky a brusinky, zalijeme octem a 100ml vody a necháme odpařit do zhoustnutí, cca 5 minut. Upečenou terinu pokrájíme na plátky a servírujeme s hruškovou klevelou.