Rizoto s lesními houbami a hráškem
Ingredience
Bujón zeleninový |
4 dl |
Česnek |
2 stroužek |
Cibule |
2 ks |
Houby čerstvé |
500 g |
Hrášek mražený |
4 polévková lžíce |
Kmín drcený |
1 kávová lžička |
Libeček |
0.5 polévková lžíce |
Olej slunečnicový |
6 polévková lžíce |
Paprika mletá sladká |
1 kávová lžička |
Pepř cayenský |
1 kávová lžička |
Petržel - nať |
0.5 polévková lžíce |
Rukola |
50 g |
Rýže dlouhozrnná |
200 g |
Sůl |
2 kávová lžička |
Tymián čerstvý |
0.5 polévková lžíce |
Zakysaná smetana |
1 dl |
-
Doba přípravy: 25 min
-
Doba vaření: 30 min
-
Počet porcí: 4 porce
- Směs lesních hub očistíme, omyjeme, osušíme a pokrájíme na menší plátky. Oloupanou cibuli s česnekem pokrájíme nadrobno. Listy rukoly, tymiánu, libečku a petrželky omyjeme, vše necháme odkapat, otrhané lístky tymiánu, petrželky a libečku pokrájíme nadrobno. Rukolu natrháme na menší kousky.
- V pánvi si rozpálíme 4 lžíce oleje, přidáme houby, které nejdříve vydusíme z vody. Když se začnou smažit, houby osolíme, posypeme pepřem, mletou paprikou, drceným kmínem, přidáme bylinky a česnek. Promícháme a smažíme dozlatova asi 5-7 minut.
- Dobře omytou rýži necháme v sítu okapat. V hrnci na rozpáleném oleji (2 lžíce) zpěníme cibuli, přidáme k ní rýži a 4 dl zeleninového bujonu. Rýži přivedeme k varu, snížíme teplotu a pomalu dusíme 10 minut. Pak k rýži přimícháme 1 dl smetany, zelený mražený hrášek a rýži dusíme dalších 5 minut.
- Do uvařené rýže přimícháme usmažené houby, rukolu, dobře promícháme a hned podáváme.