Rizoto s lesními houbami a hráškem

Ingredience


Bujón zeleninový 4 dl
Česnek 2 stroužek
Cibule 2 ks
Houby čerstvé 500 g
Hrášek mražený 4 polévková lžíce
Kmín drcený 1 kávová lžička
Libeček 0.5 polévková lžíce
Olej slunečnicový 6 polévková lžíce
Paprika mletá sladká 1 kávová lžička
Pepř cayenský 1 kávová lžička
Petržel - nať 0.5 polévková lžíce
Rukola 50 g
Rýže dlouhozrnná 200 g
Sůl 2 kávová lžička
Tymián čerstvý 0.5 polévková lžíce
Zakysaná smetana 1 dl
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Směs lesních hub očistíme, omyjeme, osušíme a pokrájíme na menší plátky. Oloupanou cibuli s česnekem pokrájíme nadrobno. Listy rukoly, tymiánu, libečku a petrželky omyjeme, vše necháme odkapat, otrhané lístky tymiánu, petrželky a libečku pokrájíme nadrobno. Rukolu natrháme na menší kousky.
  2. V pánvi si rozpálíme 4 lžíce oleje, přidáme houby, které nejdříve vydusíme z vody. Když se začnou smažit, houby osolíme, posypeme pepřem, mletou paprikou, drceným kmínem, přidáme bylinky a česnek. Promícháme a smažíme dozlatova asi 5-7 minut.
  3. Dobře omytou rýži necháme v sítu okapat. V hrnci na rozpáleném oleji (2 lžíce) zpěníme cibuli, přidáme k ní rýži a 4 dl zeleninového bujonu. Rýži přivedeme k varu, snížíme teplotu a pomalu dusíme 10 minut. Pak k rýži přimícháme 1 dl smetany, zelený mražený hrášek a rýži dusíme dalších 5 minut.
  4. Do uvařené rýže přimícháme usmažené houby, rukolu, dobře promícháme a hned podáváme.