Kávový dort s griliášem a višněmi
Ingredience
Cukr moučkový |
170 g |
Griliáš |
60 g |
Kompot višňový |
150 g |
Máslo čerstvé |
50 g |
Mouka pšeničná hrubá |
120 g |
Ořechy vlašské |
80 g |
Rum |
1 kávová lžička |
Vaječný bílek slepičí |
7 ks |
Vaječný žloutek slepičí |
6 ks |
Vanilka mletá |
1 špetka |
Máslo čerstvé |
20 g |
Mouka pšeničná hladká T 650 |
20 g |
Cukr moučkový |
300 g |
Káva Espresso |
3 polévková lžíce |
Máslo čerstvé |
250 g |
Mléko plnotučné |
0.125 l |
Mouka pšeničná hladká T 650 |
20 g |
Vaječný žloutek slepičí |
2 ks |
Vanilka mletá |
1 špetka |
-
Doba přípravy: 40 min
-
Doba vaření: 60 min
-
Počet porcí: 12 porcí
- Žloutky s cukrem mícháme do zhoustnutí, přidáme rum, vanilku, tuhý sníh ušlehaný z bílků, strouhané ořechy, část tlučeného griliáše, rozpuštěné máslo, mouku a zlehka promísíme.
- Těsto vlijeme do pečlivě vymazané, moukou vysypané formy, pečeme cca 45 - 60 minut. Dort necháme vychladnout, vyjmeme z formy, druhý den nadvakrát rozkrojíme, naplníme krémem, potřeme krémem rovněž strany a povrch. Zbytek krému dáme do kornoutu s trubičkou a dort dozdobíme. Posypeme zbylým tlučeným griliášem a poklademe zavařenými višněmi.
- Na krém v kastrůlku umícháme mléko se žloutky, moukou a 50g cukru. Vložíme do horké vodní lázně, mícháme do zhoustnutí, poté necháme vychladnout. Mezitím v míse smícháme máslo se zbytkem cukru a studenou černou kávou, přimícháme vařený krém a prosátou vanilku.