Kávový dort s griliášem a višněmi

Ingredience


Cukr moučkový 170 g
Griliáš 60 g
Kompot višňový 150 g
Máslo čerstvé 50 g
Mouka pšeničná hrubá 120 g
Ořechy vlašské 80 g
Rum 1 kávová lžička
Vaječný bílek slepičí 7 ks
Vaječný žloutek slepičí 6 ks
Vanilka mletá 1 špetka
Máslo čerstvé 20 g
Mouka pšeničná hladká T 650 20 g
Cukr moučkový 300 g
Káva Espresso 3 polévková lžíce
Máslo čerstvé 250 g
Mléko plnotučné 0.125 l
Mouka pšeničná hladká T 650 20 g
Vaječný žloutek slepičí 2 ks
Vanilka mletá 1 špetka
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Žloutky s cukrem mícháme do zhoustnutí, přidáme rum, vanilku, tuhý sníh ušlehaný z bílků, strouhané ořechy, část tlučeného griliáše, rozpuštěné máslo, mouku a zlehka promísíme.
  2. Těsto vlijeme do pečlivě vymazané, moukou vysypané formy, pečeme cca 45 - 60 minut. Dort necháme vychladnout, vyjmeme z formy, druhý den nadvakrát rozkrojíme, naplníme krémem, potřeme krémem rovněž strany a povrch. Zbytek krému dáme do kornoutu s trubičkou a dort dozdobíme. Posypeme zbylým tlučeným griliášem a poklademe zavařenými višněmi.
  3. Na krém v kastrůlku umícháme mléko se žloutky, moukou a 50g cukru. Vložíme do horké vodní lázně, mícháme do zhoustnutí, poté necháme vychladnout. Mezitím v míse smícháme máslo se zbytkem cukru a studenou černou kávou, přimícháme vařený krém a prosátou vanilku.