Kávový dort s mandlemi
Ingredience
Citronová kůra |
1 špetka |
Cukr moučkový |
150 g |
Káva turecká |
1 polévková lžíce |
Mandle |
110 g |
Mouka pšeničná hrubá |
40 g |
Piškoty cukrářské |
40 g |
Vaječný bílek slepičí |
6 ks |
Vaječný žloutek slepičí |
6 ks |
Vanilka mletá |
1 špetka |
Máslo čerstvé |
20 g |
Mouka pšeničná hladká T 650 |
20 g |
Cukr moučkový |
310 g |
Káva turecká |
4 polévková lžíce |
Máslo čerstvé |
200 g |
Vanilka mletá |
1 kávová lžička |
Vejce slepičí |
3 ks |
Voda pitná |
1 l |
Cukr moučkový |
300 g |
Káva turecká |
5 polévková lžíce |
-
Doba přípravy: 40 min
-
Doba vaření: 70 min
-
Počet porcí: 10 porcí
- Smícháme cukr se žloutky, vanilkou a strouhanou citronovou kůrou a třeme cca 20 minut. Přidáme studenou černou kávu, strouhané mandle, tuhý sníh ušlehaný z bílků, mouku a rozdrobené piškoty.
- Těsto zlehka promícháme, rozetřeme do máslem vymazané a moukou vysypané dortové formy a ve středně vyhřáté troubě pečeme cca 45 - 60 minut. Dort necháme vychladnout, vyjmeme z formy, druhý den dvakrát rozřízneme, naplníme máslovým krémem a přelijeme kávovou polevou. Necháme oschnout, zbytek krému vložíme do kornoutu s trubičkou a dort dozdobíme.
- Na krém ušleháme v nerezové misce vejce s vanilkou a 110 g cukru. Do hrnce si nalijeme vodu a přivedeme ji k varu, poté ztlumíme plamen a na vodu položíme misku s krémem, který šleháme do zhoustnutí. Necháme vychladnout. Mezitím umícháme do pěny máslo, přidáme zbytek cukru a za stálého míchání do něj přidáváme vařený krém a po kapkách černou kávu.
- Na polevu přelijeme cukr horkou černou kávou a třeme do zhoustnutí.