Kávový dort s mandlemi

Ingredience


Citronová kůra 1 špetka
Cukr moučkový 150 g
Káva turecká 1 polévková lžíce
Mandle 110 g
Mouka pšeničná hrubá 40 g
Piškoty cukrářské 40 g
Vaječný bílek slepičí 6 ks
Vaječný žloutek slepičí 6 ks
Vanilka mletá 1 špetka
Máslo čerstvé 20 g
Mouka pšeničná hladká T 650 20 g
Cukr moučkový 310 g
Káva turecká 4 polévková lžíce
Máslo čerstvé 200 g
Vanilka mletá 1 kávová lžička
Vejce slepičí 3 ks
Voda pitná 1 l
Cukr moučkový 300 g
Káva turecká 5 polévková lžíce
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Smícháme cukr se žloutky, vanilkou a strouhanou citronovou kůrou a třeme cca 20 minut. Přidáme studenou černou kávu, strouhané mandle, tuhý sníh ušlehaný z bílků, mouku a rozdrobené piškoty.
  2. Těsto zlehka promícháme, rozetřeme do máslem vymazané a moukou vysypané dortové formy a ve středně vyhřáté troubě pečeme cca 45 - 60 minut. Dort necháme vychladnout, vyjmeme z formy, druhý den dvakrát rozřízneme, naplníme máslovým krémem a přelijeme kávovou polevou. Necháme oschnout, zbytek krému vložíme do kornoutu s trubičkou a dort dozdobíme.
  3. Na krém ušleháme v nerezové misce vejce s vanilkou a 110 g cukru. Do hrnce si nalijeme vodu a přivedeme ji k varu, poté ztlumíme plamen a na vodu položíme misku s krémem, který šleháme do zhoustnutí. Necháme vychladnout. Mezitím umícháme do pěny máslo, přidáme zbytek cukru a za stálého míchání do něj přidáváme vařený krém a po kapkách černou kávu.
  4. Na polevu přelijeme cukr horkou černou kávou a třeme do zhoustnutí.