Mocca dort s mandlemi
Ingredience
Citronová kůra |
1 špetka |
Cukr moučkový |
170 g |
Mandle |
70 g |
Máslo čerstvé |
70 g |
Mouka pšeničná hrubá |
80 g |
Piškoty cukrářské |
70 g |
Vaječný bílek slepičí |
8 ks |
Vaječný žloutek slepičí |
8 ks |
Vanilka mletá |
1 špetka |
Máslo čerstvé |
20 g |
Mouka pšeničná hladká T 650 |
20 g |
Cukr moučkový |
310 g |
Káva turecká |
4 polévková lžíce |
Máslo čerstvé |
200 g |
Vanilka mletá |
1 špetka |
Vejce slepičí |
3 ks |
Voda pitná |
200 ml |
Cukr moučkový |
300 g |
Káva turecká |
5 polévková lžíce |
-
Doba přípravy: 40 min
-
Doba vaření: 60 min
-
Počet porcí: 12 porcí
- Máslo utřeme, přidáme cukr, žloutky, strouhanou citronovou kůru a vanilku a třeme cca 15 minut. Poté zlehka vmícháme tuhý sníh ušlehaný z bílků, strouhané mandle, rozdrobené piškoty a mouku.
- Těsto rozetřeme do máslem vymazané a moukou vysypané formy a pečeme v mírně vyhřáté troubě cca 45 minut.
- Mezitím si připravíme krém - v nerezové misce ušleháme vejce s vanilkou a 110 g cukru. Do hrnce si nalijeme vodu, přivedeme ji k varu, poté ztlumíme plamen a do vody položíme misku s vejci a cukrem a šleháme do zhoustnutí. Necháme vychladnout. Mezitím umícháme do pěny máslo, přidáme zbytek cukru a za stálého míchání přidáváme vařený krém a po kapkách černou kávu.
- Upečený korpus na dort necháme vychladnout, vyjmeme z formy, dvakrát prořízneme, naplníme krémem a povrch přelijeme polevou.
- Na polevu přelijeme cukr horkou černou kávou a třeme do zhoustnutí.