Čokoládový mandlový dort
Ingredience
Citrony |
1 ks |
Čokoláda hořká |
140 g |
Cukr moučkový |
100 g |
Mandle |
140 g |
Máslo čerstvé |
100 g |
Mouka pšeničná hrubá |
30 g |
Vaječný bílek slepičí |
9 ks |
Vaječný žloutek slepičí |
9 ks |
Vanilkový lusk |
0.5 ks |
Máslo čerstvé |
20 g |
Mouka pšeničná hladká T 650 |
20 g |
Čokoláda hořká |
100 g |
Cukr kostkový |
70 g |
Smetana čerstvá ke šlehání |
0.125 l |
Vaječný žloutek slepičí |
3 ks |
Voda pitná |
0.0625 l |
Čokoláda hořká |
90 g |
Cukr krupice |
150 g |
Máslo čerstvé |
5 g |
Voda pitná |
0.0625 l |
-
Doba přípravy: 35 min
-
Doba vaření: 70 min
-
Počet porcí: 6 porcí
- Máslo umícháme, přidáme cukr, žloutky, tlučenou vanilku, kůru nastrouhanou z citronu a třeme cca 15 minut. Poté vmícháme tuhý sníh ušlehaný z bílků, strouhanou čokoládu, strouhané mandle a mouku.
- Těsto vlijeme do vymazané a moukou vysypané formy a pečeme cca 60 minut. Hotový dort necháme vychladnout, rozřízneme, naplníme krémem a přelijeme čokoládovou polevou.
- Na krém svaříme kostkový cukr s vodou a strouhanou čokoládou do husté hmoty. Necháme zcela vychladnout, vmícháme žloutky a ušlehanou smetanu.
- Na polevu rozehřejeme máslo se lžičkou vody a čokoládou. Za stálého míchání přidáváme po kapkách cukr svařený ve vodě. Umícháme dohladka.