Kakaový dort se sušeným ovocem

Ingredience


Brusinky sušené 250 g
Cukr třtinový 175 g
Hřebíček 1 špetka
Kakao 2 polévková lžíce
Kypřicí prášek do pečiva 0.5 kávová lžička
Likér mandlový - Amaretto 125 ml
Máslo čerstvé 175 g
Med včelí 225 g
Meruňky sušené 350 g
Mouka pšeničná hladká T 650 150 g
Muškátový oříšek 1 špetka
Ořechy vlašské 80 g
Pomerančová kůra 1 polévková lžíce
Pomerančová šťáva 2 polévková lžíce
Skořice mletá 1 špetka
Soda jedlá 0.5 kávová lžička
Vejce slepičí 3 ks
Ořechy vlašské 100 g
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Troubu předehřejeme na 180 stupňů Celsia. Dortovou formu vymažeme máslem a vyložíme pečícím papírem.
  2. V hrnci smícháme sušené meruňky, brusinky, máslo, cukr, med, mandlový likér, pomerančovou šťávu, pomerančovou kůru, kakao, skořici, hřebíček, muškátový oříšek a přivedeme k varu.
  3. Teplotu sporáku snížíme a směs povaříme asi 10 minut. Poté ze sporáku stáhneme a necháme vychladnout.
  4. Za pomocí vařečky do směsi přimícháme rozšlehaná vejce, mouku, mleté vlašské ořechy, kypřící prášek do pečiva, jedlou sodu a vypracujeme hladké těsto.
  5. Těsto vložíme do připravené dortové formy, dáme do trouby a pečeme asi 75 minut. Po upečení necháme dort zcela vychladnout, až poté sejmeme dortovou formu. Zdobíme nahrubo nasekanými vlašskými ořechy.