Bramborové knedlíky s žampiony
Ingredience
Celer - nať |
1 polévková lžíce |
Česnek |
2 stroužek |
Citronová šťáva |
2 kávová lžička |
Máslo čerstvé |
3 polévková lžíce |
Muškátový oříšek |
0.5 kávová lžička |
Olej slunečnicový |
2 polévková lžíce |
Pepř bílý |
1 kávová lžička |
Petržel - nať |
2 polévková lžíce |
Šalotka |
3 ks |
Smetana jihočeská zakysaná15% |
1.5 dl |
Sůl mořská |
2 kávová lžička |
Voda pitná |
3.5 l |
Žampiony čerstvé |
700 g |
Brambory |
800 g |
Mouka pšeničná hrubá |
150 g |
Sůl |
1 kávová lžička |
Vejce slepičí |
1 ks |
-
Doba přípravy: 35 min
-
Doba vaření: 45 min
-
Počet porcí: 4 porce
- Omyjeme brambory a uvaříme doměkka ve slupce. Vaříme je asi 25 minut.
- Mezitím si očistíme a omyjeme žampiony, osušíme je a nakrájíme na 1 cm silné plátky. Dáme je do mísy, posypeme čerstvě pomletým bílým pepřem, muškátovým oříškem, mořskou solí a pokapeme citronovou šťávou. Očištěnou šalotku s česnekem drobně pokrájíme. Omyjeme celerovou a petrželovou nať, několik lístků odložíme na ozdobu, ostatní drobně pokrájíme.
- V pánvi, na rozpáleném oleji, zpěníme cibuli s česnekem, pak přidáme žampiony, které restujeme asi 2-3 minuty dozlatova. Pak přimícháme zakysanou smetanu, promícháme, dochutíme solí a odstavíme z plotny.
- Uvařené brambory slijeme, trochu vychladlé oloupeme, jemně nastrouháme a dáme je do mísy, přidáme většinu hrubé mouky, sůl, vejce a těsto promícháme, pak ho dáme na zbytkem muky pomoučený vál, dobře rukama propracujeme a utvoříme z těsta válečky o síle asi 4 cm. z válečků nakrájíme dílky široké asi 1.5-2 cm a z každého vytvarujeme malou šišku.
- Ve větším hrnci přivedeme k varu osolenu vodu. Knedlíky vložíme do vroucí vody a vaříme je pomalu 2 minuty. Občas je promícháme, aby se nepřilepily. Vyjmeme je děrovanou naběračkou a dáme na pánev, kde jsme si rozehřáli máslo. Promícháme je s nakrájenou celerovou a petrželovou natí a krátce osmažíme.
- Na talíře dáme bramborové knedlíčky, žampiony, ozdobíme lístky petrželky a podáváme.