Bramborové knedlíky s žampiony

Ingredience


Celer - nať 1 polévková lžíce
Česnek 2 stroužek
Citronová šťáva 2 kávová lžička
Máslo čerstvé 3 polévková lžíce
Muškátový oříšek 0.5 kávová lžička
Olej slunečnicový 2 polévková lžíce
Pepř bílý 1 kávová lžička
Petržel - nať 2 polévková lžíce
Šalotka 3 ks
Smetana jihočeská zakysaná15% 1.5 dl
Sůl mořská 2 kávová lžička
Voda pitná 3.5 l
Žampiony čerstvé 700 g
Brambory 800 g
Mouka pšeničná hrubá 150 g
Sůl 1 kávová lžička
Vejce slepičí 1 ks
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Omyjeme brambory a uvaříme doměkka ve slupce. Vaříme je asi 25 minut.
  2. Mezitím si očistíme a omyjeme žampiony, osušíme je a nakrájíme na 1 cm silné plátky. Dáme je do mísy, posypeme čerstvě pomletým bílým pepřem, muškátovým oříškem, mořskou solí a pokapeme citronovou šťávou. Očištěnou šalotku s česnekem drobně pokrájíme. Omyjeme celerovou a petrželovou nať, několik lístků odložíme na ozdobu, ostatní drobně pokrájíme.
  3. V pánvi, na rozpáleném oleji, zpěníme cibuli s česnekem, pak přidáme žampiony, které restujeme asi 2-3 minuty dozlatova. Pak přimícháme zakysanou smetanu, promícháme, dochutíme solí a odstavíme z plotny.
  4. Uvařené brambory slijeme, trochu vychladlé oloupeme, jemně nastrouháme a dáme je do mísy, přidáme většinu hrubé mouky, sůl, vejce a těsto promícháme, pak ho dáme na zbytkem muky pomoučený vál, dobře rukama propracujeme a utvoříme z těsta válečky o síle asi 4 cm. z válečků nakrájíme dílky široké asi 1.5-2 cm a z každého vytvarujeme malou šišku.
  5. Ve větším hrnci přivedeme k varu osolenu vodu. Knedlíky vložíme do vroucí vody a vaříme je pomalu 2 minuty. Občas je promícháme, aby se nepřilepily. Vyjmeme je děrovanou naběračkou a dáme na pánev, kde jsme si rozehřáli máslo. Promícháme je s nakrájenou celerovou a petrželovou natí a krátce osmažíme.
  6. Na talíře dáme bramborové knedlíčky, žampiony, ozdobíme lístky petrželky a podáváme.