Zajíc s hlívou ústřičnou
Ingredience
Celer bulvový |
100 g |
Cibule |
1 ks |
Hlíva ústřičná |
400 g |
Hořčice plnotučná |
1 polévková lžíce |
Hovězí vývar základní |
600 ml |
Jalovec |
4 ks |
Mouka pšeničná hladká |
1 polévková lžíce |
Mrkev kořen |
100 g |
Pepř černý celý |
4 ks |
Petržel kořen |
100 g |
Slanina vepřová |
150 g |
Smetana 33% (šlehačka) |
200 ml |
Sůl |
0.5 kávová lžička |
Tymián čerstvý |
1 ks |
Voda pitná |
400 ml |
Zaječí maso |
3 kg |
-
Doba přípravy: 40 min
-
Doba vaření: 90 min
-
Počet porcí: 8 porcí
- Zajíce stáhneme, vykucháme, odblaníme, omyjeme, naporcujeme a osolíme.
- Hlívu ústřičnou uvaříme, scedíme a prochladlou nakrájíme na nudličky.
- Kořenovou zeleninu nahrubo nastrouháme, cibuli a slaninu nakrájíme na plátky a vše vložíme do pekáče spolu s masem, hořčicí, snítkou tymiánu a kořením. Směs podlijeme vývarem a pečeme v předehřáté troubě, až je maso měkké. V průběhu pečení maso obracíme, přeléváme výpekem, a je-li třeba, přilijeme horkou vodu.
- Měkké maso odložíme na mísu a držíme na teple. Směs propasírujeme do kastrolu spolu s výpekem a vaříme na mírném plameni. Do vroucí omáčky zašleháme smetanu, v níž jsme rozmíchali mouku. Přidáme hlívu a provaříme.