Zajíc s hlívou ústřičnou

Ingredience


Celer bulvový 100 g
Cibule 1 ks
Hlíva ústřičná 400 g
Hořčice plnotučná 1 polévková lžíce
Hovězí vývar základní 600 ml
Jalovec 4 ks
Mouka pšeničná hladká 1 polévková lžíce
Mrkev kořen 100 g
Pepř černý celý 4 ks
Petržel kořen 100 g
Slanina vepřová 150 g
Smetana 33% (šlehačka) 200 ml
Sůl 0.5 kávová lžička
Tymián čerstvý 1 ks
Voda pitná 400 ml
Zaječí maso 3 kg
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Zajíce stáhneme, vykucháme, odblaníme, omyjeme, naporcujeme a osolíme.
  2. Hlívu ústřičnou uvaříme, scedíme a prochladlou nakrájíme na nudličky.
  3. Kořenovou zeleninu nahrubo nastrouháme, cibuli a slaninu nakrájíme na plátky a vše vložíme do pekáče spolu s masem, hořčicí, snítkou tymiánu a kořením. Směs podlijeme vývarem a pečeme v předehřáté troubě, až je maso měkké. V průběhu pečení maso obracíme, přeléváme výpekem, a je-li třeba, přilijeme horkou vodu.
  4. Měkké maso odložíme na mísu a držíme na teple. Směs propasírujeme do kastrolu spolu s výpekem a vaříme na mírném plameni. Do vroucí omáčky zašleháme smetanu, v níž jsme rozmíchali mouku. Přidáme hlívu a provaříme.