Těstoviny s hříbky ve smetanové omáčce

Ingredience


Bujón houbový 2 dl
Hříbky čerstvé 500 g
Máslo čerstvé 2 polévková lžíce
Mouka pšeničná hladká T 650 1 polévková lžíce
Olej slunečnicový 2 polévková lžíce
Pepř bílý 1 kávová lžička
Šalotka 3 ks
Smetana 33% (šlehačka) 2.5 dl
Sůl 1.5 kávová lžička
Těstoviny Fusilli 600 g
Voda pitná 2.5 l
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Hříbky očistíme, omyjeme, osušíme a rozkrájíme je na kousky velikosti sousta. Šalotky oloupeme a drobně pokrájíme.
  2. V pánvi rozpálíme máslo (1 lžíce) a šalotku zpěníme dozlatova. Přilijeme houbový bujon a šalotku povaříme 10 minut. Pak ji přecedíme a prolisujeme do houbového bujonu.
  3. V jednom větším hrnci přivedeme k varu 2.5 litru vody s lžičkou soli. Italské těstoviny uvaříme podle návodu, pak je scedíme, propláchneme vodou, odložíme zpět do hrnce a uchováme je teplé.
  4. V druhém hrnci rozpálíme máslo (1 lžíce) s olejem a hříbky zprudka za stálého míchání restujeme 2-3 minuty. Ochutíme je pepřem, přilijeme bujon se šalotkou a pomalu vaříme 5 minut.
  5. Přimícháme smetanu, ve které jsme rozmixovali 1 lžíci hladké mouky. Krátce, asi 3-4 minuty povaříme a dochutíme solí.
  6. Těstoviny dáme na talíře, zalijeme omáčkou s hříbky a podáváme.