Těstoviny s hříbky ve smetanové omáčce
Ingredience
Bujón houbový |
2 dl |
Hříbky čerstvé |
500 g |
Máslo čerstvé |
2 polévková lžíce |
Mouka pšeničná hladká T 650 |
1 polévková lžíce |
Olej slunečnicový |
2 polévková lžíce |
Pepř bílý |
1 kávová lžička |
Šalotka |
3 ks |
Smetana 33% (šlehačka) |
2.5 dl |
Sůl |
1.5 kávová lžička |
Těstoviny Fusilli |
600 g |
Voda pitná |
2.5 l |
-
Doba přípravy: 15 min
-
Doba vaření: 30 min
-
Počet porcí: 4 porce
- Hříbky očistíme, omyjeme, osušíme a rozkrájíme je na kousky velikosti sousta. Šalotky oloupeme a drobně pokrájíme.
- V pánvi rozpálíme máslo (1 lžíce) a šalotku zpěníme dozlatova. Přilijeme houbový bujon a šalotku povaříme 10 minut. Pak ji přecedíme a prolisujeme do houbového bujonu.
- V jednom větším hrnci přivedeme k varu 2.5 litru vody s lžičkou soli. Italské těstoviny uvaříme podle návodu, pak je scedíme, propláchneme vodou, odložíme zpět do hrnce a uchováme je teplé.
- V druhém hrnci rozpálíme máslo (1 lžíce) s olejem a hříbky zprudka za stálého míchání restujeme 2-3 minuty. Ochutíme je pepřem, přilijeme bujon se šalotkou a pomalu vaříme 5 minut.
- Přimícháme smetanu, ve které jsme rozmixovali 1 lžíci hladké mouky. Krátce, asi 3-4 minuty povaříme a dochutíme solí.
- Těstoviny dáme na talíře, zalijeme omáčkou s hříbky a podáváme.