Bulgur se zeleninou a žampiony

Ingredience


Bulgur 200 g
Celer řapíkatý 100 g
Česnek 2 stroužek
Máslo čerstvé 1 polévková lžíce
Mrkev kořen 150 g
Olej olivový 1 kávová lžička
Olej slunečnicový 2 polévková lžíce
Pepř černý mletý 0.5 kávová lžička
Petržel - nať 0.5 polévková lžíce
Pórek 150 g
Sůl 2 kávová lžička
Sýr Eidam cihla 30% 180 g
Tymián čerstvý 0.5 polévková lžíce
Voda pitná 4.1 dl
Vývar zeleninový 0.5 dl
Žampiony čerstvé 250 g
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Bulgur dáme do hrnce, přilijeme vodu, přidáme lžičku olivového oleje se lžičkou soli a přivedeme k varu. Pomalu vaříme 2-3 minuty, pak hrnec zakryjeme a necháme 20 minut odstát.
  2. Omyjeme tymián, petrželovou nať, bylinky drobně pokrájíme a odložíme do misky.
  3. Očistíme a omyjeme mrkev, řapíkatý celer, pórek a česnek. Pórek s celerem pokrájíme na nudličky, mrkev na malé kostičky. Česnek drobně posekáme. Očištěné a omyté žampiony pokrájíme na plátky. Tvrdý sýr nastrouháme.
  4. V hrnci rozpálíme máslo s olejem, nejdříve osmažíme česnek, pak přimícháme ostatní zeleninu, žampiony, promícháme a smažíme 2 minuty. Přidáme 0.5 dl zeleninového bujonu a pod pokličkou dusíme 5-7 minut.
  5. Po 20 minutách do bulguru přimícháme nakrájené bylinky s dušenou zeleninou a žampiony.
  6. Ochutíme solí, pepřem, rozdělíme na talíře, posypeme sýrem a podáváme.