Jehněčí musaka s lilkem

Ingredience


Česnek 3 stroužek
Cibule 450 g
Jehněčí maso 750 g
Lilek 550 g
Mouka pšeničná hladká 45 g
Olej olivový 15 ml
Oregano sušené 2 polévková lžíce
Passata (drcená rajčata) 500 ml
Pepř černý mletý 3 g
Petržel - nať 20 g
Protlak rajčatový 2 polévková lžíce
Sůl 5 g
Víno červené 150 ml
Hořčice 15 g
Máslo čerstvé 45 g
Mléko polotučné 450 ml
Mouka pšeničná hladká 45 g
Muškátový oříšek 3 g
Sýr Gruyére 125 g
Vejce slepičí 1 ks
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Lilek nakrájíme na kolečka, dáme do cedníku, hojně osolíme a necháme 30 minut stát.
  2. Do pánve vložíme mleté maso a zvolna je zahříváme, aby se rozpustil lůj. Zvýšíme žár, maso mícháme a smažíme, až zhnědne. Lžící sebereme přebytečný tuk.
  3. Přidáme nasekanou cibuli, drcený česnek a smažíme je, až změknou. Zasypeme moukou, mícháme a 1 minutu ji necháme osmahnout. Přidáme kečup, víno, rajský protlak, oregano, podle chuti sůl a pepř. Zakryjeme a 20 minut podusíme.
  4. Lilek propláchneme a osušíme. Položíme je na grilovací rošt a potřeme olejem. Grilujeme 5-6 minut z obou stran 10 cm pod horkým grilem.
  5. Omáčka: v hrnci rozehřejeme máslo, přidáme mouku, mícháme a 2 minuty necháme osmahnout. Postupně přiléváme mléko. Průběžně promícháváme omáčku a vaříme asi 10 minut. Přidáme sýr, hořčici, muškátový oříšek, podle chuti sůl a pepř. Necháme mírně vychladnout a zašleháme vejce.
  6. Do zapékací mísy rozprostřeme polovinu masové směsi, na ni narovnáme polovinu plátků lilku. Totéž opakujeme se zbylým masem a lilky. Na závěr vše zalijeme sýrovou omáčkou a 45 minut dozlatova zapékáme
  7. v předehřáté troubě při 180 °C.