Jehněčí musaka s lilkem
Ingredience
Česnek |
3 stroužek |
Cibule |
450 g |
Jehněčí maso |
750 g |
Lilek |
550 g |
Mouka pšeničná hladká |
45 g |
Olej olivový |
15 ml |
Oregano sušené |
2 polévková lžíce |
Passata (drcená rajčata) |
500 ml |
Pepř černý mletý |
3 g |
Petržel - nať |
20 g |
Protlak rajčatový |
2 polévková lžíce |
Sůl |
5 g |
Víno červené |
150 ml |
Hořčice |
15 g |
Máslo čerstvé |
45 g |
Mléko polotučné |
450 ml |
Mouka pšeničná hladká |
45 g |
Muškátový oříšek |
3 g |
Sýr Gruyére |
125 g |
Vejce slepičí |
1 ks |
-
Doba přípravy: 30 min
-
Doba vaření: 120 min
-
Počet porcí: 7 porcí
- Lilek nakrájíme na kolečka, dáme do cedníku, hojně osolíme a necháme 30 minut stát.
- Do pánve vložíme mleté maso a zvolna je zahříváme, aby se rozpustil lůj. Zvýšíme žár, maso mícháme a smažíme, až zhnědne. Lžící sebereme přebytečný tuk.
- Přidáme nasekanou cibuli, drcený česnek a smažíme je, až změknou. Zasypeme moukou, mícháme a 1 minutu ji necháme osmahnout. Přidáme kečup, víno, rajský protlak, oregano, podle chuti sůl a pepř. Zakryjeme a 20 minut podusíme.
- Lilek propláchneme a osušíme. Položíme je na grilovací rošt a potřeme olejem. Grilujeme 5-6 minut z obou stran 10 cm pod horkým grilem.
- Omáčka: v hrnci rozehřejeme máslo, přidáme mouku, mícháme a 2 minuty necháme osmahnout. Postupně přiléváme mléko. Průběžně promícháváme omáčku a vaříme asi 10 minut. Přidáme sýr, hořčici, muškátový oříšek, podle chuti sůl a pepř. Necháme mírně vychladnout a zašleháme vejce.
- Do zapékací mísy rozprostřeme polovinu masové směsi, na ni narovnáme polovinu plátků lilku. Totéž opakujeme se zbylým masem a lilky. Na závěr vše zalijeme sýrovou omáčkou a 45 minut dozlatova zapékáme
- v předehřáté troubě při 180 °C.