Libušin plněný dort

Ingredience


Citronová kůra 1 špetka
Cukr moučkový 120 g
Mouka pšeničná hrubá 120 g
Poleva čokoládová 130 g
Vaječný bílek slepičí 6 ks
Vaječný žloutek slepičí 6 ks
Vanilka mletá 1 špetka
Máslo čerstvé 20 g
Mouka pšeničná hladká T 650 20 g
Cukr moučkový 200 g
Máslo čerstvé 220 g
Mouka pšeničná hladká T 650 10 g
Smetana čerstvá ke šlehání 0.125 l
Vaječný žloutek slepičí 4 ks
Vanilka mletá 1 špetka
Voda pitná 250 ml
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. V míse smícháme cukr se žloutky, strouhanou citronovou kůrou a vanilkou a třeme cca 20 minut. Poté přidáme tuhý sníh ušlehaný z bílků a mouku. Z těsta upečeme na máslem vymazaném a moukou vysypaném pečicím papíře čtyři kruhy, papír odstraníme a upečené těsto necháme vychladnout.
  2. Mezitím si připravíme krém - ušleháme v kotlíku smetanu se žloutky, moukou, vanilkou a cukrem. Do hrnce nalijeme vodu, přivedeme ji k varu, poté ztlumíme plamen a na vodu vložíme kotlík se základem krému, který ušleháme do zhoustnutí. Odstavíme a za stálého míchání necháme vychladnout. Mezitím umícháme zvlášť máslo a postupně do něj přidáváme vařený krém.
  3. Tři kruhy upečeného těsta potřeme větší částí krému, složíme na sebe, přiklopíme posledním kruhem a dort na chvíli zatížíme. Pak přelijeme čokoládovou polevou a dozdobíme zbytkem krému, který vložíme do kornoutu s trubičkou.