Libušin plněný dort
Ingredience
Citronová kůra |
1 špetka |
Cukr moučkový |
120 g |
Mouka pšeničná hrubá |
120 g |
Poleva čokoládová |
130 g |
Vaječný bílek slepičí |
6 ks |
Vaječný žloutek slepičí |
6 ks |
Vanilka mletá |
1 špetka |
Máslo čerstvé |
20 g |
Mouka pšeničná hladká T 650 |
20 g |
Cukr moučkový |
200 g |
Máslo čerstvé |
220 g |
Mouka pšeničná hladká T 650 |
10 g |
Smetana čerstvá ke šlehání |
0.125 l |
Vaječný žloutek slepičí |
4 ks |
Vanilka mletá |
1 špetka |
Voda pitná |
250 ml |
-
Doba přípravy: 35 min
-
Doba vaření: 40 min
-
Počet porcí: 12 porcí
- V míse smícháme cukr se žloutky, strouhanou citronovou kůrou a vanilkou a třeme cca 20 minut. Poté přidáme tuhý sníh ušlehaný z bílků a mouku. Z těsta upečeme na máslem vymazaném a moukou vysypaném pečicím papíře čtyři kruhy, papír odstraníme a upečené těsto necháme vychladnout.
- Mezitím si připravíme krém - ušleháme v kotlíku smetanu se žloutky, moukou, vanilkou a cukrem. Do hrnce nalijeme vodu, přivedeme ji k varu, poté ztlumíme plamen a na vodu vložíme kotlík se základem krému, který ušleháme do zhoustnutí. Odstavíme a za stálého míchání necháme vychladnout. Mezitím umícháme zvlášť máslo a postupně do něj přidáváme vařený krém.
- Tři kruhy upečeného těsta potřeme větší částí krému, složíme na sebe, přiklopíme posledním kruhem a dort na chvíli zatížíme. Pak přelijeme čokoládovou polevou a dozdobíme zbytkem krému, který vložíme do kornoutu s trubičkou.