Gratinované brambory se sýrem gruyére
Ingredience
Brambory |
1 kg |
Česnek |
1 stroužek |
Máslo čerstvé |
15 g |
Pepř černý mletý |
3 g |
Smetana 12% (konzumní) |
150 ml |
Smetana 33% (šlehačka) |
150 ml |
Sůl |
5 g |
Sýr Gruyére |
125 g |
-
Doba přípravy: 30 min
-
Doba vaření: 90 min
-
Počet porcí: 6 porcí
- Zapékací misku lehce vymažeme máslem. Smícháme oba druhy smetany s drceným česnekem.
- Brambory nakrájíme na jemné plátky (nejlépe krouhačem v robotu).
- Plátky brambor vyskládáme do zapékací misky a posypeme sýrem.
- Předehřejeme troubu na 160 °C a pečeme 1 1/2 hodiny, nebo až je kůrka zlatohnědá. Servírujeme.