Bloomer
Ingredience
Droždí |
2 kávová lžička |
Mléko polotučné |
200 ml |
Mouka pšeničná hladká |
500 g |
Olej rostlinný |
1 kávová lžička |
Sůl |
1 špetka |
Vejce slepičí |
1 ks |
Voda pitná |
150 ml |
-
Doba přípravy: 45 min
-
Doba vaření: 45 min
-
Počet porcí: 5 porcí
- Do mísy nasypeme droždí a zalijeme 100 ml vlažného mléka. Necháme pět minut droždí v mléce rozpouštět. Poté dolijeme zbylé mléko a přidáme 150 ml vody. Do mísy přidáme mouku a špetku soli, všechno pořádně promícháme a na pracovním stole prohněteme alespoň 5 minut. Vzniklé těsto by mělo být hladké, ale zároveň i velice pevné.
- Těsto vložíme zpět do mísy a necháme 45 minut kynout na teplém místě. Po 45 minutách velice jemně promícháme a opět necháme dvě hodiny kynout.
- Vytvarujeme bochník vekového tvaru, jen o pár centimetrů širší, a necháme ještě hodinu kynout na plechu. Do bochníku pak uděláme 5 zářezů a navlhčíme ho mlékem. Pak už jen dáme do trouby kde ho pečeme 45 minut při 200 stupních Celsia.