Bloomer

Ingredience


Droždí 2 kávová lžička
Mléko polotučné 200 ml
Mouka pšeničná hladká 500 g
Olej rostlinný 1 kávová lžička
Sůl 1 špetka
Vejce slepičí 1 ks
Voda pitná 150 ml
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Do mísy nasypeme droždí a zalijeme 100 ml vlažného mléka. Necháme pět minut droždí v mléce rozpouštět. Poté dolijeme zbylé mléko a přidáme 150 ml vody. Do mísy přidáme mouku a špetku soli, všechno pořádně promícháme a na pracovním stole prohněteme alespoň 5 minut. Vzniklé těsto by mělo být hladké, ale zároveň i velice pevné.
  2. Těsto vložíme zpět do mísy a necháme 45 minut kynout na teplém místě. Po 45 minutách velice jemně promícháme a opět necháme dvě hodiny kynout.
  3. Vytvarujeme bochník vekového tvaru, jen o pár centimetrů širší, a necháme ještě hodinu kynout na plechu. Do bochníku pak uděláme 5 zářezů a navlhčíme ho mlékem. Pak už jen dáme do trouby kde ho pečeme 45 minut při 200 stupních Celsia.