Portugalský kukuřičný chléb

Ingredience


Droždí 2 kávová lžička
Mléko plnotučné 150 ml
Mouka kukuřičná 200 g
Mouka pšeničná hladká 300 g
Olej olivový 1 polévková lžíce
Sůl 1 špetka
Voda pitná 300 ml
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Do mísy nasypeme droždí a zalijeme vlažným mlékem. Necháme pět minut droždí rozpouštět, poté do mléka přilijeme vodu a přidáme oba druhy mouky se špetkou soli. Ke všemu přidáme ještě lžičku oleje a pořádně zamícháme. Těsto se nesmí přichytávat ke stěnám mísy, pokud ano, přidáme ještě trochu mouky.
  2. Těsto vyklopíme na pomoučenou pracovní desku a minimálně pět minut hněteme. Těsto vrátíme zpět do mísy a necháme 1,5 hodiny kynout. Těsto poté lehce promícháme a opět necháme 15 minut kynout. Nyní stačí vytvarovat kulatý chléb, přenést ho na plech a nechat další hodinu kynout.
  3. Plech přeneseme do trouby předehřáté na 200 stupňů Celsia a pečeme 45 minut, kdy by měl mít chléb zlatavou barvu.