Portugalský kukuřičný chléb
Ingredience
Droždí |
2 kávová lžička |
Mléko plnotučné |
150 ml |
Mouka kukuřičná |
200 g |
Mouka pšeničná hladká |
300 g |
Olej olivový |
1 polévková lžíce |
Sůl |
1 špetka |
Voda pitná |
300 ml |
-
Doba přípravy: 45 min
-
Doba vaření: 45 min
-
Počet porcí: 5 porcí
- Do mísy nasypeme droždí a zalijeme vlažným mlékem. Necháme pět minut droždí rozpouštět, poté do mléka přilijeme vodu a přidáme oba druhy mouky se špetkou soli. Ke všemu přidáme ještě lžičku oleje a pořádně zamícháme. Těsto se nesmí přichytávat ke stěnám mísy, pokud ano, přidáme ještě trochu mouky.
- Těsto vyklopíme na pomoučenou pracovní desku a minimálně pět minut hněteme. Těsto vrátíme zpět do mísy a necháme 1,5 hodiny kynout. Těsto poté lehce promícháme a opět necháme 15 minut kynout. Nyní stačí vytvarovat kulatý chléb, přenést ho na plech a nechat další hodinu kynout.
- Plech přeneseme do trouby předehřáté na 200 stupňů Celsia a pečeme 45 minut, kdy by měl mít chléb zlatavou barvu.